Dwa oryginały testamentu ręcznego

• Autor wątku Autor wątku polis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polis

Użytkownik
Odpowiedzi
62
2 oryginały testamentu ręcznego w różnych lokalizacjach z poniższym zapisem, czy poprawne i zgodne z prawem jak jeden zaginie? 2 spadkobierców, jeden z rodziny, drugi nie.

Zapis w testamencie: "Spadkobierca spoza rodziny posiada drugi oryginał testamentu napisany ręcznie, tak samo jednobrzmiący (włącznie z niniejszym tekstem), z taką samą datą i podpisem, mówiący identycznie to samo, w takiej samej i niezmienionej identycznej formie mojej woli, jako zabezpieczenie na wypadek zaginięcia, dlatego powiadomić od razu".

Ostatnia edycja:
Prawo tego nie zabrania jak oba testamenty wskazują na to samo.
Ale jak ktoś ma takie paranoje to najprościej testament notarialny który juz na pewno nie zaginie bo będzie w rejestrze.

Ręczny testament jest wygodniejszy, ma taką samą moc prawną jak notarialny. A jeśli jest zdublowany i wskazuje na to samo to spadkobiercy dostają oryginały (jeśli jak piszesz tego nie zabrania prawo). Widzę sens, nie trzeba się bawić w opłaty, odpisy, w oficjalne otwieranie testamentu, po śmierci spadkobiercy dogadują się miedzy sobą bo wiedzą co pisze, a jak mają problem idą do sądu. Jeśli to działa, to świetnie.

Ręczny testament jest wygodniejszy

Teoretycznie łatwo można go podważyć.

nie trzeba się bawić w opłaty, odpisy, w oficjalne otwieranie testamentu,
Nie do końca jest tak jak napisałeś. Po śmierci spadkodawcy, należy przeprowadzić postępowanie spadkowe. Przykładowo, nie może być tak, że nieruchomości w księdze wieczystej figurują na osoby zmarłe.

dogadują się miedzy sobą

To dobrze, że są zgodni. Ułatwia to sądowi przeprowadzenie postępowania spadkowego. Nie trwa ono wtedy długo.

Wanda67 napisał:
Teoretycznie łatwo można go podważyć.
Nie do końca jest tak jak napisałeś. Po śmierci spadkodawcy, należy przeprowadzić postępowanie spadkowe.

1. W jaki sposób widzisz problem i podważenie testamentu ręcznie pisanego. Co mam doczytać?
2. Jeśli nie ma nieruchomości a są finanse na i przedmioty wartościowe, czy należy przeprowadzić postępowanie spadkowe jeśli spadkobiercy chcę się dogadać bez udziału sądu?

Jeśli te finanse są na kontach bankowych to jak najbardziej.

Swamp napisał:
Jeśli te finanse są na kontach bankowych to jak najbardziej.

Rozwiń myśl jeśli znasz i jesteś pewien sposobu na podważenie a przede wszystkim jego zabezpieczenie.

polis napisał:
1. W jaki sposób widzisz problem i podważenie testamentu ręcznie pisanego. Co mam doczytać?
2. Jeśli nie ma nieruchomości a są finanse na i przedmioty wartościowe, czy należy przeprowadzić postępowanie spadkowe jeśli spadkobiercy chcę się dogadać bez udziału sądu?

1. Wykazanie, że testator działał pod wpływem błędnego przekonania, przymusu lub groźby. Ewentualnie dowieść, że był w stanie zdrowia wykluczającym trzeźwe decyzje.
2. Tak. Musi. Są jeszcze spadkobiercy pozatestamentowi, którzy mogą mieć roszczenia.

polis napisał:
Rozwiń myśl jeśli znasz i jesteś pewien sposobu na podważenie a przede wszystkim jego zabezpieczenie.

Żaden bank nie wypłaci pieniędzy z konta spadkodawcy bez sądowego postanowienia o nabyciu spadku lub notarialnego poświadczenia dziedziczenia.

Powrót