Dwa testamenty

• Autor wątku Autor wątku szadoky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szadoky

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Mam taki problem trzy lata temu wyszłam za mąż .W maju 2006 roku matka mojego małżonka sporządziła testament odręczny w obecności światków (nie był to nikt z rodziny byli to sąsiedzi koleżanki ) czyniąc mojego męża jedynym spadkobiercą pomijając swoją córkę a siostrę mojego męża . Zmarła ona w lipcu 2006 r . W miedzy czasie zachorował mój mąż , nie zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe .Mieszkaliśmy na tym mieszkaniu bez zameldowania i prawa własności ponosząc koszty jego utrzymania od chwili śmierci matki mojego męża . Niestety po ciężkiej chorobie 19 lutego 2007 r zmarł mój mąż trzy dni przed śmiercią sporządził testament w obecności notariusza czyniąc mnie jedyną spadkobierczynią pomijając dwójkę dzieci z pierwszego małżeństwa.Jaki jest stan prawny tego mieszkania czy ja mam do niego jakiś prawo , czy siostra męża może mnie z niego wyrzucić i żądać do niego kluczy .Jaka część należy się dzieciom

Zacznijmy od końca.
Siostra męża nie może wyrzucić Was z tego mieszkania z prostej przyczyny.
Wasze dzieci dziedziczą po zmarłym ojcu w zbiegu z Panią, więc nabyliście juz prawa do tego mieszkania.
Problem tylko w tym, aby to usankcjonować.
Dlatego też trzeba przeprowadzić sprawę spadkową po teściowej przez dziedziczenie testamentowe, a następnie przeprowadzić sprawe spadkowa po mężu i wtedy to stajecie sie prawowitymi właścicielami tego mieszkania (dzieci Wasze i Pani)
Nasuwa się jednak kilka pytań.
1.Czy teściowa była jedyną właścicielką mieszkania (jakie miała prawa własności)
2. Jakiego rodzaju jest to mieszkanie? (własnościowe, lokatorskie, komunalne, spółdzielcze.itp?)
3. A teść żyje, czy zmarł przed teściową?
4. Jakie teść miał prawa do tego mieszkania?
5. Czy była sprawa spadkowa po teściu?
Pytania można mnożyć.

Dziękuje za odpowiedz odpowiem na pytania
1 Teściowa była jedyną właścicielką
2 Lokal jest mieszkaniem własnościowym
3 Teść zmarł
4 Mieszkanie zostało wykupione po jego śmierci
5 Nie wiem czy po jego śmierci zostało przeprowadzona sprawa spadkowa ,teściowie byli po rozwodzie po śmierci teścia teściowa była właścicielem mieszkania

I jeszcze kwestia dotycząca dzieci mąż miał dwoje dzieci z pierwszego małżeństwa nie utrzymywali żadnych kontaktów ,widywali się tylko w sądach w czasie spraw alimentacyjnych w testamencie sporządzonym przez męża w obecności notariusza dzieci nie są ujęte jest zapis że mnie czyni jedynym spadkobiercą .Czy siostra i dzieci męża mogą domakać się odemnie jakiej częsci spadku

I pytanie najważniejsze czy mąż nawet po swojej śmierci ma prawo odziedziczyć to mieszkanie i dysponować nim

Przeczytaj jeszcze raz post Vegas, bo tam jest napisane co należy zrobić.
Przepraszam, ale mąż po swej śmierci może tylko leżeć w grobie.

Nie jestem prawnikiem, ale z tego co mi wiadomo (jestem w podobnej sytuacji), po śmierci męża odziedziczyłaś mieszkanie i nikt ci go nie zabierze, natomiast pozostałym spadkobiercom - ustawowym należy się zachowek jeśli o niego wystąpią. Zarówno siostrze męża(po matce) jak i dzieciom męża z pierwszego małżeństwa(po ojcu). Chyba że zostali wydziedziczeni.

Powrót