Dwa ubezpieczenia ZUS

• Autor wątku Autor wątku SebastianFP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SebastianFP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,
Jestem studentem studiów trzeciego stopnia gdzie odprowadzane są na mnie składki ZUS, jednocześnie jestem zatrudniony na pełen etat, gdzie również są odprowadzane składki.
Uczelnia w której jestem studentem zmusza mnie do złożenia oświadczenia o posiadaniu opłacanych już składek i twierdzi, ze nie może to być robione w dwóch miejscach i ze musza mnie wyrejestrować. Czy maja racje?

Specjalistą nie jestem ale z tego co sie orientuje to mają racje tyle że w tym wypadku bardziej opłacalne będzie zgłoszenie pracodawcy ze uczelnia odprowadza składki i wtedy więcej zarobisz, ale poczekaj jeszcze jak ktoś bardziej obeznany odpowie bo ja pisze jedynie z własnego doświadczenia.

SebastianFP napisał:
Uczelnia w której jestem studentem zmusza mnie do złożenia oświadczenia o posiadaniu opłacanych już składek

Dostałeś jakieś pismo? Pokaż

Dostałem maila z oświadczeniem do uzupełnienia i uzasadnienie, ze ustawa mówi ze tylko w jednym miejscu można płacić i ze umowa o prace ma pierwszeństwo. Potem miałem połączenie podczas którego straszono mnie ze będzie trzeba zwracać składki

Proszę o info czy zamiast zgłaszać na uczelni żeby przestali płacić, mogę to zrobić u pracodawcy

SebastianFP napisał:
Jestem studentem studiów trzeciego stopnia gdzie odprowadzane są na mnie składki ZUS,
To nie są "składki ZUS" tylko składka na ubezpieczenie zdrowotne. Uczelnia zgłasza studenta do ubezpieczenia zdrowotnego jeśli ten nie ma własnego tytułu do ubezpieczenia (np. z umowy o pracę) i nie może być zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny.

art. 66. ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. Dz.U. 2021, poz. 1285)
1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
(…)
20) studenci i doktoranci niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu (…)
(…)
2. Status członka rodziny osoby ubezpieczonej oraz status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20, 26-28b, 30 i 33.

SebastianFP napisał:
jednocześnie jestem zatrudniony na pełen etat, gdzie również są odprowadzane składki.
SebastianFP napisał:
Proszę o info czy zamiast zgłaszać na uczelni żeby przestali płacić, mogę to zrobić u pracodawcy
Umowa o pracę stanowi obowiązkowy tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego więc składka zdrowotna musi być odprowadzana przez pracodawcę.

Reasumując, uczelnia ma rację. Skoro masz status pracownika to masz obowiązkowy tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego ze stosunku pracy (z którego nie można zrezygnować), a zatem uczelnia nie ma podstawy prawnej do tego, żeby płacić za Ciebie składkę na ubezpieczenie zdrowotne.

drona napisał:
Reasumując, uczelnia ma rację.

Ma czy nie, powinno się wzywając wskazać konkretną podstawę prawną i pouczyć o skutkach niespełnienia obowiązku.
Poza tym, mail jest słaby z punktu widzenia dowodu: co, komu i kiedy przekazano.

Noemi12321 napisał:
Dostałeś jakieś pismo? Pokaż
Noemi12321 napisał:
powinno się wzywając wskazać konkretną podstawę prawną i pouczyć o skutkach niespełnienia obowiązku.
Poza tym, mail jest słaby z punktu widzenia dowodu: co, komu i kiedy przekazano.
Nie wiesz o czym piszesz i swoimi teoriami gmatwasz wątek.

Uczelnia ubezpiecza studenta na wniosek a nie z automatu.
Wygoogluj jakąś uczelnię (np. UW), zobacz jak wygląda taki wniosek i poczytaj oświadczenia i pouczenia, pod którymi podpisuje się student.
To student ma obowiązek poinformować uczelnię - i to w określonym terminie - jeżeli zaczyna podlegać ubezpieczeniu zdrowotnemu z innego tytułu. Więc nie pisz, że "mail jest słaby" i pytający ma czekać na "pismo".

Ostatnia edycja:
Nie zrozumiałaś. Uczelnia, która zmusza do składania oświadczeń, winna wskazać podstawę nakazującą określone zachowanie.
To czy uczelnia czy student mają rację, to jedno, drugim jest fakt, że nakładając na kogoś obowiązek, należy wskazać jego podstawę.

Noemi12321 napisał:
Nie zrozumiałaś. Uczelnia, która zmusza do składania oświadczeń, winna wskazać podstawę nakazującą określone zachowanie.
To czy uczelnia czy student mają rację, to jedno, drugim jest fakt, że nakładając na kogoś obowiązek, należy wskazać jego podstawę.
Proponuję, żebyś jednak na forum prawnym polemizowała w tematach, w których masz przynajmniej elementarną wiedzę. A już poddawanie w wątpliwość (i to po raz kolejny!) czy w tej sprawie uczelnia, czy student ma rację - świadczy o tym, że naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Przeczytaj ze zrozumieniem ustawę wskazaną w #6.
Bez odbioru.

#9 to dwie linijki tekstu.
Wskaż proszę, gdzie twierdzę, że ktoś ma czy nie ma racji.

Twierdzę, że uczelnia winna wskazać podstawę swojego stanowiska. Słusznego jak wynika z przepisu, jednak należy na niego się w wezwaniu do składania oświadczeń powołać.

Odstaw emocje i dyskutuj rzeczowo (lub nie dyskutuj).
Pogodnych Świąt.

Powrót