dwa wyroki w zawieszeniu za podobne przestep

• Autor wątku Autor wątku matny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam taki problem. w 2006 roku zostałem skazany wyrokiem jednego roku pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na trzy lata za przestepstwo art.59ust1 ustawy z dnia 29.07.20005r o przeciwdziałaniu narkomani przy zast. art. 12kk i oddany pod dozór kuratora w czasie trwania okresu proby. teraz zostalem skazany za przest. z art.62ust1 ustawy z dnia 29.07.20005r o przeciwdziałaniu narkomani(z.u.05.179.1485) wyrokiem pol roku pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 2 lata. wiec mam pytanie czy to oznacza ze pierwszy wyrok mam odwieszony czy ze mam dwa wyroki w zawieszeniu?? Sędzia nic nie wspomniala ze pierwszy wyrok bede mial odwieszony z powodu popelnienia podobnego przestepstwa. drugi wyrok nie jest jeszcze prawomocny i nie wiem czy go przyjac czy sie odwolac. prosze o porade bo naprawde nic z tego nie rozumie i nie wiem co robic. dodam jeszcze ze opinie u kuratora mam raczej pozytywna i ze jestem studentem. czy teargumenty maja jakis w plyw na orzeczenie kary?Z gory, wielce dziekuje osobie ktora zdecyduje sie odpowiedziec na moje pytanie.

z cczego mi wiadomo to przed ewentualnym odwieszeniem wyroku. sad powinien cie wezwac na orrzeczenie powodu jakim odwiesza ci wyrok, ale nie jestem pewna, niech ktos bardziej kompetenty sie wypowie, życzę powodzenia i duzo szczescia wydaje mi sie tez choc nie na pewno tak jest ze, jesli odwolasz sie od wyroku i napiszesz apelacje to nie bedzie podstaw do odwieszenia kary póki nie zapadnie prawomocny wyrok tej drugiej sprawy

Pierwszy wyrok w zawieszeniu kwalifikuje się do obligatoryjnego odwieszenia.
[cytat:p98v50ei]
Sędzia nic nie wspomniala ze pierwszy wyrok bede mial odwieszony z powodu popelnienia podobnego przestepstwa.
[/cytat:p98v50ei]
Zarządeznie wykonania kary- czyli odwieszenie kary w zawieszeniu nie ma nic wspólnego z tą rozprawą, więc sędzia nie będzie wspominać o tym. Zostaniesz wezwany na posiedzenie w sprawie zarządzenia wykonania kary.
[cytat:p98v50ei]
drugi wyrok nie jest jeszcze prawomocny i nie wiem czy go przyjac czy sie odwolac. prosze o porade bo naprawde nic z tego nie rozumie i nie wiem co robic.
[/cytat:p98v50ei]
Złóż apelację od wyroku.

w lipcu bieżącego roku, dzisiaj mialem publikacje wyroku

Kiedy drugi wyrok uprawomocni się, Sąd będzie miał podstawę do obligatoryjnego zarządzenia wykonania kary w pierwszej sprawie.

czy po uprawomocnieniu bede mial jeszcze jakikolwiek wplyw na unikniecie odwieszenia pierwszego wyroku?
czy zmieni to cos jesli Sąd pozytywnie rozważy moja apelacje i zmieni mi kare z wyroku w zawieszeniu na grzywnę?

pomimo złożenia zażalenia na postanowienie Sądu o zarządzeniu wykonania kary, Sąd Okręgowy utrzyma to postanowienie w mocy ponieważ będzie to zarządzenie obligatoryjne czyli Sąd nie ma wyboru w podjęciu innej decyzji.
Kary pozbawienia wolności nie można w zastępstwie zamienic na karę grzywny.
Jeżeli są przesłanki, możesz ubiegac sie jedynie o odroczenie wykonania tej kary.

Ale apelacja może przedł?zyć w pewnym stopniu - jeśli do czasu rozpatrzenia apelacji i uprawomocnienia się wyroku minie okres zawieszenia + pół roku wtedy sąd nie będzie mógł zarządzić wykonania kary- ale w Twoim wypadku raczej to nie nastąpi ponieważ okres zawieszenia mija Ci w 2009 roku, więc apelacja jedynie opóźni cała tą procedurę...chyba, że zostaniesz uniewinniony...

Jeżeli złożyłbyś apelację od drugiego wyroku i uzyskał w drugiej instancji zmianę kary na grzywnę to zarządzenie wykonania kary z pierwszego wyroku z obligatiryjnego stałoby się fakultatywne.

Inna sprawa, że o ile mnie pamięć nie myli czyn z art. 62 ust. 1 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii - co do zasady - zagrożony jest tylko karą pozbawienia wolności. Aby więc mieć jakiekolwiek szansę na grzywnę trzeba by było przekonać Sąd odwoławczy badź o tym, że powinna być wymierzona kara łagodniejszego rodzaju niż zasadnicze zagrożenie ustawowe (np. poprzez art. 58 § 3 k.k.) ewentualnie przekonać Sąd II instancji, że czyn należy zakwalifikować z art. 62 ust. 3 tej samej ustawy (to jednak zależy w pierwszej kolejności od ilości, rodzaju i przeznaczenia narkotyku, za którego posiadanie zostałes skazany).

Powrót