dwie kary odroczone, a SDE

• Autor wątku Autor wątku _Marcus_Crassus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

_Marcus_Crassus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Osoba skazana została 2 wyrokami SR

1. 8 miesięcy pozbawienia wolności
2. 10 miesięcy pozbawienia wolności

Wykonanie kary 10 miesięcy pozbawienia wolności odroczone zostało na okres 1 roku. W międzyczasie osoba A złożyła wniosek o zgodę na odbycie kary 8 miesięcy w systemie SDE. Kara 8 miesięcy została również odroczona (po złożeniu wniosku SDE) na okres 6 m-cy.

Złożony został także wniosek o wydanie wyroku łącznego obydwu kar. Nierozpoznany do dziś

Moje pytania, w związku że posiedzenie w przedmiocie wyrażenia zgody na odbycie kary w sde zostało wyznaczone na grudzień

1. Czy sąd może wyrazić zgodę na odbycie kary 8 miesięcy (odroczona na pół roku) w systemie SDE

2. Czy można zmodyfikować wniosek aby Sąd wyraził zgodę na odbycie obydwu kar w systemie SDE? suma nie przekracza 1roku i 6 miesięcy

3. Czy obecnie można wydac wyrok łączny co do obydwu odroczonych kar?

ad. 1 Skoro wykonanie kary zostało odroczone, to nie można jej jednocześnie odbywać.
ad. 2 Można, z zastrzeżeniem jak w pkt. 1
ad. 3 Można - to że ich wykonanie zostało odroczone nie jest przeszkodą.

mnow8 napisał:
ad. 1 Skoro wykonanie kary zostało odroczone, to nie można jej jednocześnie odbywać.
ad. 2 Można, z zastrzeżeniem jak w pkt. 1
ad. 3 Można - to że ich wykonanie zostało odroczone nie jest przeszkodą.

1. Co nie zmienia faktu ze sad okręgowy może rozoznac wniosek i odroczyć wykonanie ewentualnego postanowienia o odbyciu kary w sde do czasu upływu terminu odroczenia ?

2. We wniosku o wydanie wyroku łącznego wnioskować o również o jego odroczenie ?

Mam wrażenie, że za dużo kombinujesz i w końcu przekombinujesz.
Sąd Penitencjarny może po prostu umorzyć postępowanie w przedmiocie rozpoznania wniosku o sde z uwagi na odroczenie wykonania kary, którą chcesz odbyć.
Musisz się zdecydować, czy chcesz karę odbywać, czy odraczać jej wykonanie. Te dwie rzeczy się wykluczają.

wyznaczony jest termin zarówno za zgodę w sde jak i o wydanie wyroku łącznego

Pierwszy jest sde tydzień poźniej łączny

Moim zdaniem najlogiczniej teraz zlożyć wniosek o odroczenie posiedzenia w SDE do czasu rozstrzygnięcia w przedmiocie wydania wyroku łącznego

i moje pytanie jeżeli Sąd wyda wyrok łączny wnosić o jego odroczenie po tym posiedzeniu czy na jednym może wydać wyrok łączny i odroczyć jego wykonanie??

Nie mogę edytować wiadomości , napisze raz jeszcze

wyznaczony jest termin zarówno za wyrażenie zgody w sde jak i o wydanie wyroku łącznego

Pierwszy jest sde - Sąd Okręgowy, tydzień poźniej łączny - Sąd Rejonowy

Moim zdaniem najlogiczniej teraz zlożyć wniosek o odroczenie posiedzenia w SDE do czasu rozstrzygnięcia w przedmiocie wydania wyroku łącznego

i moje pytanie jeżeli Sąd wyda wyrok łączny wnosić o jego odroczenie/wstrzyamnie po tym posiedzeniu czy na jednym może wydać wyrok łączny i odroczyć/wstrzymać jego wykonanie??

Chociaż jeżeli zapadnie nowy wyrok łączny wtedy Sąd Okręgowy (jeżeli odroczy termin posiedzenia) może rozpoznać wniosek w tym przedmiocie - kara łączna jest nie odroczona

i moje pytanie jeżeli Sąd wyda wyrok łączny wnosić o jego odroczenie/wstrzymanie po tym posiedzeniu czy na jednym może wydać wyrok łączny i odroczyć/wstrzymać jego wykonanie??
Nie. W dniu orzekania wyrok będzie nieprawomocny - nie można odroczyć jego wykonania.

Powrót