dwie opłaty za jedną usługę

• Autor wątku Autor wątku koruples
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koruples

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Jest sprawa. Operator pobiera dwie opłaty za jedną usługę.
Podpisałem umowę na świadczenie usługi telewizyjnej obowiązującą do 31 grudnia 2021r. Jednak 25 listopada 2021 r umowę z tym operatorem zawarła moja żona i operator żąda za okres od 26 listopada 2021 do końca grudnia podwójnej opłaty i ode mnie i od żony. Czy to jest zgodne z prawem.

Czyli każde z Was ma umowę i macie 2 usługi za 2 opłaty. Wszystko się zgadza.

YOGi123 przeczytaj ze zrozumieniem mój wpis. A przynajmniej temat. Nic się nie zgadza. Nie wprowadzaj innych w bląd.

Ostatnia edycja:
Skoro podpisaliście 2 umowy to dlaczego usługodawca nie chciałby dostać 2 razy kasy?

koruples napisał:
YOGi123 przeczytaj ze zrozumieniem mój wpis. A przynajmniej temat. Nic się nie zgadza. Nie wprowadzaj innych w bląd.

Jak się nic nie zgadza? Napisałeś, że miałeś umowę na swoje dane obowiązującą do 31.12.2021r. Twoja żona na swoje dane zawarła umowę od 25.11.2021r. Logicznym jest, że za okres 25.11.2021 - 31.12.2021 mieliście dwie umowy, każdy swoją. Nie jest to zabronione. Jakby 10 osób mieszkało w 1 mieszkaniu, to każda z nich mogłaby zawrzeć na siebie umowę na TV i każda by musiała płacić. Żona mogła zawrzeć umowę od 01.01.2022r., wówczas by się czasowo nie pokryła z Twoją.

No właŚNIE YOGI123 NIE JEST logicznym. To jest cały czas ta sama jedna usługa na ten sam adres. I to jest pobieranie 2 opłat za jedną usługę. Dla mnie to jest złodziejstwo. Czy to jest zgodne z prawem? Dla Ciebie pobieranie 2 czy nawet 10 opłat za jedną usługę jest zgodne z prawem.
Piszesz że nie jest to zabronione. Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
Piszesz że mamy 2 usługi. Gdzie tu widzisz drugą usługę?

Nie pisałem okoliczności bo nie chciałem niczego sugerować. Teraz Chodzi mi tylko o czysto prawne rozwiązanie tej kwestii.
Okoliczności opiszę troszeczkę później.

Ostatnia edycja:
To nie ma znaczenia, że dwie umowy są na ten sam adres. Tak jak napisali koledzy powyżej, każdy z mieszkańców mieszkania/domu, może zawrzeć taką umowę i każdy będzie z niej rozliczany indywidualnie. Umowę zawiera się z konkretną osobą, a nie z mieszkaniem czy domem. Jeżeli chcieliście zachować ciągłość dotychczasowej umowy, a jednocześnie zmienić jej stronę, to trzeba było zrobić cesję, a nie zawierać nową umowę.

Cały czas odpowiadacie nie na temat.
Firma telewizyjna cały czas świadczy tylko jedną usługę.
Wypisanie drugiej umowy to jest pobieranie drugiej opłaty za usługę która już jest
opłacona.
Oczywiście że każdy może zawrzeć taką umowę ale nie drugi raz na tą samą usługę która już jest realizowana i która już jest opłacona. Dla mnie to jest oczywiste złodziejstwo.
Jakoś nie podłączyli kablówki do mnie tylko do mieszkania na konkretny adres.
Przypomnę że chodzi o świadczenie usługi. Logicznym jest że za świadczenie jednej usługi można pobrać tylko jedną opłatę.
Interesuje mnie czy taką sytuację reguluje prawo.

koruples napisał:
.....Czy to jest zgodne z prawem.

Tak jest to zgodne z prawem.Chyba że ty lub żona ma ograniczenie zdolności do czynności prawnych.

A pisze że to forum prawne.

koruples napisał:

Po pierwsze "jest napisane", po drugie dostałeś już odpowiedź. Jak się nie podoba to idź do prawnika to udzieli ci takiej samej odpowiedzi tyle że odpłatnie.

Jeżeli chcesz się uprzec, to możecie rządac od usługodawcy dwóch dekoderów/modemow i pociągną ci przez mieszkanie dwa niezalezne kable. Wtedy będziesz się czuł usatysfakcjonowany? Będą dwie usługi?

koruples napisał:
Tobie by bardziej pasowało forum wzajemnej adoracji. Na takim forum wszyscy by przyznawali Ci rację. Miałbyś wtedy na pewno lepsze samopoczucie. Czy to rozwiązało by twoje problemy? Niekoniecznie.

Piszecie że jest zgodne z prawem. Pytam się z jakim prawem? Pytam się gdzie jest podstawa prawna takiego twierdzenia?
To są twierdzenia pezpodstawne a więc kłamliwe.
Nikt nie podał przepisu prawnego na któtym się opierają.
Ale pisać bzdury to są tłumy.

Źle kombinujesz. Nie szukaj przepisu który to dopuszcza. Szukaj takiego który to zabrania. A takiego nie ma. Wszystko co nie jest zabronione jest dopuszczalne. Więc można podpisać umowy przez kilka osób na ten sam adres.

koruples napisał:
Piszecie że jest zgodne z prawem. Pytam się z jakim prawem? Pytam się gdzie jest podstawa prawna takiego twierdzenia?
To są twierdzenia pezpodstawne a więc kłamliwe.
Ale pisać bzdury to są tłumy.
Człowieku - dwie dorosłe osoby zawarły dwie umowy, każdy dla siebie. Obie muszą je wykonywać. Nie jest istotne, że to ta sama usługa. Kup sobie drugi TV i oglądaj na swojej umowie, a żona niech ogląda na swojej umowie. Telewizja to nie OC, że można mieć tylko jedną umowę. Zrobiłeś głupio, pogódź się z tym i tyle w temacie. Następnym razem nie zaciągajcie zbyt pochopnie zobowiązań tylko pomyślcie chwilę.

To ja zapytam przewrotnie - czy zawieranie osobnych umów na tą samą usługę przez oboje małżonków jednocześnie jest zgodne z prawem? Proszę o podstawę prawną jeśli tak. Jeśli nie - również.

Kelso napisał:
To ja zapytam przewrotnie - czy zawieranie osobnych umów na tą samą usługę przez oboje małżonków jednocześnie jest zgodne z prawem? Proszę o podstawę prawną jeśli tak. Jeśli nie - również.

Tak jest to zgodne z prawem, dostałeś wyczerpująca odpowiedź w #15

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem ;). Ja to wiem, ale autor tematu jakoś nie może pojąć.

Pytam się gdzie jest podstawa prawna takiego twierdzenia?
Tutaj: Podpisałem umowę na świadczenie usługi telewizyjnej obowiązującą do 31 grudnia 2021r. Jednak 25 listopada 2021 r umowę z tym operatorem zawarła moja żona.

Jest - zgodnie z art. 353[1] kc. Nic nie broni zawierania dwóch umów na świadczenie usługi w jednym lokalu. A jeśli ktoś zna przepis zabraniający - proszę o podanie.

Powrót