Dwie polisy OC na ten sam pojazd

• Autor wątku Autor wątku FortinOne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FortinOne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry/wieczór,
Mam problem z TU ubezpieczeniowym Benefia. Firma Mubi dzwoniła do mnie z propozycją zawarcia umowy OC, natomiast oferta okazała się być niekorzystna i przedłużyłem polisę z obecnym towarzystwem, natomiast teraz TU Benefia dręczy mnie żądaniem zapłaty za polisę której w żaden sposób nie podpisałem, a jedynie wysłuchałem propozycji telefonicznej. Przesłali mi jakieś dokumenty na maila, natomiast ani na nie w żaden sposób na nie nie odpowiadałem, ani Ignorować ich w takiej sytuacji, napisać jakiś wniosek?

Jeśli uważasz, że nie zawierałaś żadnej polisy to możesz odpisać, że nie zawierałaś polisy i czekać na dalszy ruch ubezpieczyciela.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Nie potwierdziłeś w rozmowie telefonicznej że zaproponowane ubezpieczenie Ci odpowiada ? Jakie dokumenty przyszły na mail ? Umowy zawierane na odległość w tym przez telefon są wiążące.

Możliwe że jakieś tak odpowiedziałem, jednak rozmowa była tylko jedna i podczas niej nie miałem możliwości zapoznania się z dokumentami. Na mailu mam teoretycznie cała polisę, lecz jak wspominałem nic na nią nie odpowiadałem. Z tego co udało mi się dowiedzieć aby umowa była wiążąca konsument musi udzielić odpowiedzi na trwałym nośniku po otrzymaniu dokumentów, a tu nic takiego nie miało miejsca.

Potwierdzając przez telefon zawierasz umowę, i myślę że takie potwierdzenie jest nagrane. Na trwałym nośniku to Ty masz otrzymać dokumenty i email jest traktowany jako taki nośnik. Masz też zapewne w przesłanych dokumentach informację o możliwości odstąpienia od umowy wraz z podanym terminem. Jeśli termin na odstąpienie minął umowy raczej nie rozwiążesz.

Tylko czy potwierdzenie czegoś czego się jeszcze nie otrzymało ma jakąkolwiek moc prawną?

Zgodne oświadczenie woli dwóch stron powoduje zawarcie umowy i to najprawdopodobniej miało miejsce podczas przeprowadzonej rozmowy, w wyniku tego otrzymałeś ochronę ubezpieczeniową na ustalony okres.

Udało mi się anulować polisę powołując się na brak odpowiedzi na trwałym nośniku.

Nic nie podajesz o terminach, a oczekujesz rzetelnej odpowiedzi,
od kiedy obowiązuje polisa ? kiedy zawarta, czy ta która była przedłużyła się automatycznie ? w jakim TU?

Jeśli nie chcą rozwiązać Benefii , wypowiedz z poprzedniego TU (zapłacisz za czas obowiązywania)

Powrót