Dwie różne ceny

• Autor wątku Autor wątku Gosia202
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosia202

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego w przypadku gdy towar wystawiony na sprzedaż wraz z oznaczeniem ceny uznaje się za ofertę sprzedaży i sprzedawca nie ma prawa mi odmówić jeśli jest to nawet dla niego niekorzystne. Pytanie jak te przepisy mają się do tego iż podobno sprzedawca ma prawo przemetkować towar i co w przypadku gdy na produkcie znajdują się 2 ceny - niższa niby zaklejona ale "jak byk" widoczna i argumentowanie sytuacji tym że towar przyszedł że złą ceną. Przecież idąc do sklepu nie mam obowiązku wiedzieć co ile powinno kosztować 🤷*♀️

Ustawa o informowaniu o cenach towarów i usług
Art. 4. W miejscu sprzedaży detalicznej i świadczenia usług uwidacznia się cenę oraz cenę jednostkową towaru (usługi) w sposób jednoznaczny, niebudzący wątpliwości oraz umożliwiający porównanie cen

Art. 5. W przypadku rozbieżności lub wątpliwości co do ceny za oferowany towar lub usługę konsument ma prawo do żądania sprzedaży towaru lub usługi po cenie dla niego najkorzystniejszej.

Kanas napisał:
Co znaczy "niby zaklejona" ?
Cena orginalnie nadrukowana na opakowaniu produkty była zalepiona białą nalepką mimo to była bardzo wyraźnie widoczna 39.99, natomiast na nalepce była napisana zwykłym długopisem cena wyższa 59.99. Pani ekspedientka poinformowała mnie że mają prawo przemetkować towar ponieważ dany produkt przyszedł z błędnie nadrukowaną ceną a faktycznie miał kosztować 59.99
argument Pani sprzedawczyni: produkty często przychodzą do sklepu błędnie ometkowane w produkcji, sprzedawca ma prawo do zmiany ceny, od początku ta cena miała wynosić 59.99

Ostatnia edycja:
W moim przekonaniu przepis o którym mowa powyżej w tym przypadku nie ma zastosowania. Cena podana jest w sposób jednoznaczny w żaden sposób niebudząca wątpliwości.

Witam ja chciał bym spytać a jak to się ma np. papierosami cena nabita jest pod spodem paczki 15.99 a sprzedawana jest za 17.50 akcyza na paczce prawie sama odpada naklejona na ofoliowaną paczkę choć pod folią jest orginalna czy to nie jest oszustwo?

Powrót