Dwie różne kwoty u notariuszy, który policzył nieprawidłowo?

• Autor wątku Autor wątku Mostu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mostu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, jestem w trakcie refinansowania kredytu i potrzebowałem poświadczenia podpisu od notariusza odnośnie ustanowienia hipoteki. Najpierw poszedłem do jednego notariusza, który policzył 369zł brutto. Okazało się, że potrzebuję drugiego egzemplarza i spytałem swojego doradcy, czy serio znów muszę wydać 369zł, a on był zdziwiony, bo mówił że to kosztuje około 20zł. Dał mi numer do innego notariusza, który faktycznie wykonał tę samą usługę za 20 kilka zł.

Poczytałem, i widzę, że cena różni się w zależności od tego, czy na dokumencie jest jakaś kwota, ale czy w takim przypadku to też jest aplikowalne? Dziwi mnie, że doradca powiedział, że z doświadczenia wszyscy notariusze kasują przy tym dokumencie te 20 kilka złotych.

Nie wiem tak naprawdę na czym polega ten "figiel", ale kilka lat temu miałam identyczny przypadek, tylko chodziło o dużą kwotę i jeden notariusz wycenił na 16 tysięcy, tak SZESNAŚCIE TYSIĘCY a inny zrobił za 1 tysiąc. Tak, JEDEN TYSIĄC.

Może ktoś nam wytłumaczy ten fenomen, bo naprawdę jestem ciekawa.

qwertu70 napisał:

No właśnie, u mnie chodzi o:

§ 13. Maksymalna stawka wynosi:
1) za poświadczenie własnoręczności podpisu albo odcisku palca osoby niepiśmiennej lub niemogącej pisać:
a) na dokumentach, jeżeli przedmiot jest oznaczony sumą pieniężną – 1/10 maksymalnej stawki, jaka należałaby się,
gdyby dokument sporządzono w formie aktu notarialnego, nie więcej jednak niż 300 zł,
b) na pełnomocnictwach i innych dokumentach – 20 zł;

Tylko pytanie brzmi, dlaczego jeden notariusz liczy ten sam dokument z kwotą z podpunktu a), a drugi z podpunktu b)? Czy ta kwota nie powinna być ta sama? Skoro większość notariuszy kasuje za ten dokument kwotę z podpunktu b), to czy mam podstawy, żeby zażądać zwrotu od notariusza, który policzył wg podpunktu a)?

To co widać z tą 13tką to odpowiednio:

paragraf 13nasty
punkt 1
litera a
litera b

A jak jest cyfra, a po niej kropeczka to jest to ustęp - np. 1.

Warto znać nazewnictwo, aby w określonej sytuacji nie dać gafy lub na jakimś piśmie skierowanym do urzędu

Powrót