Dwie rozprawy z tego samego artykulu

• Autor wątku Autor wątku oregon75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oregon75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!!!
Chciałbym uzyskać pomoc w zakresie porady.
08.06.2009r. poddałem się Dobrowolnemu poddaniu się karze z art. 158 &1kk tj. o pobicie, dostałem wyrok 4 m-ce w zawieszeniu na 2 lata. Problem w tym, że czeka mnie jeszcze jedna rozprawa z tego samego artykułu 30.06.2009r., gdzie jestem podejrzany. Gdyby zapadł dla mnie wyrok skazujący to czy jest możliwość otrzymania ponownych zawiasów? Czy jako że drugi raz dostanę do odsiadki. Czy DPK jest, które niedawno otrzymałem jest środkiem łagodzącym? Proszę o pomoc i poradę oraz czy potrzbny mi jest w tym przypadku adwokat?
Z góry dziękuję za pomoc.

"Ponowne zawiasy" nie są wykluczone ale oceni to Sąd znający wszystkie szczegóły sprawy. Tzw. dobrowolne poddanie się karze jest co do zasady okolicznością działającą na korzyść oskarżonego, przy czym wagi tej okoliczności nie ma co przeceniać. Negocjować jednak zawsze warto, choćby dlatego, że zyskasz orientację o co może wnosić prokurator.

Udział obrońcy nie jest obowiązkowy - chyba że zachodzi któraś z okoliczności wskazanych bodaj w art. 78 k.p.k. (np. jesteś niepoczytalny, głuchy, niewidomy itp)

Powrót