Dwie umowy za jedna wykonana prace

• Autor wątku Autor wątku malgosia2705
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malgosia2705

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Moj chlopak pracuje w firmie ochroniarskiej i jest zatrudniony na 2 umowach. Jedna to umowa o prace a druga na zlecenie. Nie rozumiem dlaczego, skoro pracuje w jednym miejscu ? Poza tym urlop po wypracowanui jakiegos tam czasu. Szef nie chce mu dac urlopu, poniewaz twierdzi, ze moj chlopak bedzie na tym stratny. Przeciez jesli ide na urlop, to nie moge byc na tym stratna. Mozecie mi wyjasnic dlaczego tak jest? o co tutaj chodzi?

Sytuacja z tymi 2 umowami jest normalna o ile na umowie zleceniu chłopak nie wykonuje tego samego co w ramach normalnej umowy. na urlopie nic nie traci. Pracodawcy chodzi pewnie o to ze jesli chlopak pojdzie na urlop to za zlecenie moze otrzymac mniejsze pieniądze.
jesli to jest 1 praca twojego chlopaka to pierwszy urlop nalezy sie po przepracowaniu 1 miesiaca.

Dziekuje za szybka odpowiedz. To jest druga praca Marcina, ale troche niepokoi mnie fakt, ze szef nie chce jemu pokazac zadnej z tych umow. twierdzi, ze to nie jest wazne.W zwiazku z tym nie wiem, co jest napisane na tej umowie zleceniu a co na drugiej. A jak ta sytuacja bedzie wygladala od strony emerytury?

Jest to po prostu jakiś kant. Nie może w tej samej firmie wykonywać tych samych obowiązków w ramach umowy o pracę i umowy zlecenia.
Dziwi mnie, że chłopak ten nie wie co podpisywał.

problem w tym, ze nie wiem dokladnie co jest napisane w tych umowach. A w tym wypadku, jaki jest okres wypowiedzenia? umowa o prace jest podpisana do 2010r. To beda 2 tygodnie?

Co wypowiedzieć?
Jak nie wiadomo co to za umowa?
Być może nie ma żadnej umowy?
Czy dostaje co miesiąc RMUA albo inny dokument z wyszczególnieniem opłaconych składek ZUS?

On ma 2 umowy.nie dostaje co miesiac takiego swistka.Pracuje w tej firmie prawie rok a ma takie szczegolowe rozpiski 2 lub 3. Nie podoba mi sie ta firma.

Jeśli nie ma tych umów, to skąd wie jaka jest ich treść?
Aby wypowiedzieć umowę na czas określony zawartą na okres pow. 6 miesięcy, to w umowie musi być wyraźnie stwierdzone, że strony dopuszczają taką możliwość (art. 33 kp). Jeśli takiego zapisu nie ma, umowy nie może wypowiedzieć żadna ze stron.
Jeśli pracodawca nie dał mu egzemplarza umowy, to znaczy, że coś tam jest nie tak. Podejrzewam że jest to fikcyjna umowa, a chłopak pracuje wyłącznie na umowę zlecenie.
Niestety, tego nie sprawdzimy, sprawdzić to może jedynie PIP.

Dzisiaj szef dal mu te umowy (po wielkich trudach).na jednej jest napisana normalnie stawka, jaki etat, od kiedy obowiazuje ze okres wypowiedzenia wynosi 2 tyg. a ma jeszcze ta druga na ktorej jest napisane ze to zlecenie. w takim razie po co 2 i jak obliczyc nalezny urlop?

Powrót