Dwóch komorników i dwa różne rodzaje egzekucji

• Autor wątku Autor wątku stratuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stratuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Proszę o rade co powinienem zrobić.

Posiadam od kilku lat prowadzoną egzekucje komorniczą za alimenty (tylko alimenty bieżące) prowadzono prosto z mojego wynagrodzenia, komornik nie prowadzi(ł) w ogóle egzekucji z mojego konta bankowego. Tj. wypłata którą dostaje na konto jest już pomniejszona o kwotę alimentów.

Dziś dowiedziałem się że od grudnia 2015 roku inny komornik prowadzi egzekucję tylko z mojego konta bankowego za jakieś inne długi których wierzycielem jest P4 Play. Ponieważ od grudnia 2015 pomniejszała się moja kwota wolna od zajęć komorniczych dopiero dziś zostały mi zablokowane środki. Wszystkie moje środki na koncie pochodzą tylko z świadczenia za pracę i nie zasilam konta żadnymi innymi kwotami.

Co mam zrobić w sytuacji w której drugi komornik wyczyścił mi konto. Poprosiłem pierwszego komornika aby zajął również konto w związku z czym dojdzie do zbiegu ale boje się że bank przekaże zablokowane środku drugiemu komornikowi który je zaksięguje i będzie kamień w wode. Nie mogę na to pozwolić ponieważ to moje jedyne pieniądze za które muszę utrzymać się cały miesiąc.

Czy moge drugiemu komornikowi przedstawić sprawę tak aby zwolnił egzekucje z konta i oddał prowadzenie egzekucji pierwszemu komornikowi który będzie mógł mi zająć tylko częśc wynagrodzenia (60%) ?

Dzięki za pomoc!

Przedstawić możesz.
Ale jaki ma mieć interes komornik od sprawy niealimentacyjnej, żeby doprowadzać do zbiegu ?
Oczywiście nie pracujesz za najniższą krajową ?

Tak na marginesie to dłużnik nie może kierować wniosków dotyczących zajęcia jakiegokolwiek składnika majątku (swego majątku) może to zrobić tylko wierzyciel choć w sprawach alimentacyjnych wygląda to nieco inaczej i komornik z urzędu stosuję wszystkie sposoby egzekucji oprócz egzekucji z nieruchomości ( ta następuje na wyraźny wniosek wierzyciela).

Komornik, który prowadzi alimenty nie zajął na samym początku postępowania egzekucyjnego tego rachunku ?

Może i zajął rachunek w przeszłości ale aktualnie, jeśli bieżące przy braku zaległych zaspokajane są w całości z wynagrodzenia to brak jest podstaw do zajmowania rachunku, nawet z ograniczeniem ale oczywiście zająć może.

Co do wniosku dłużnika, to ja bym tego jako wniosek nie traktował, ale jako udzielenie wyjaśnień w sprawie niealimentacyjnej.

Powrót