Dwóch zleceniodawców.

• Autor wątku Autor wątku marekjurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekjurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że nie wiem czy temat który chciałbym poruszyć umieściłem w odpowiednim dziale, dlatego proszę o przeniesienie w razie potrzeby.

Wiem, że pracując u dwóch zleceniodawców, na dwie umowy zlecenia, jest obowiązek odprowadzenia składek ZUS raz wmiesiącu tylko od tej pierwszej, natomiast odprowadzanie składek ZUS od drugiej jest dobrowolne.

Co jednak w wypadku jeśli pierwszy zleceniodawca wypłaca 2 pensje w miesiącu, załóżmy, że 10.01 za miesiąc ubiegły i 31.01 za miesiąc aktualny odprowadzając składki ZUS zgodnie z prawem tylko raz, następnie w lutym nie odprowadza składek, ponieważ nie ma wpływu pensji, a w marcu sytuacja analogiczna jak w styczniu.

Co zrobić w takim wypadku podpisując drugą umowę zlecenie z innym zleceniodawcą? Zaznaczyć, że składki płaci inny zleceniodawca, czy nic nie zaznaczać? Pytam o najkorzystniejszą opcję dla zleceniobiorcy.

Pozdrawiam.

marekjurek napisał:
Wiem, że pracując u dwóch zleceniodawców, na dwie umowy zlecenia, jest obowiązek odprowadzenia składek ZUS raz wmiesiącu tylko od tej pierwszej, natomiast odprowadzanie składek ZUS od drugiej jest dobrowolne.
To nieprawda. Wszystko zależy od kwot z tych umów.

marekjurek napisał:
Co jednak w wypadku jeśli pierwszy zleceniodawca wypłaca 2 pensje w miesiącu, załóżmy, że 10.01 za miesiąc ubiegły i 31.01 za miesiąc aktualny odprowadzając składki ZUS zgodnie z prawem tylko raz
Skoro umowa cały czas trwa, to w lutym zapłaci składki od łącznej kwoty od obu wypłat.

marekjurek napisał:
Co zrobić w takim wypadku podpisując drugą umowę zlecenie z innym zleceniodawcą?
Przekazać zleceniodawcom informację o innych umowach i o wynagrodzeniu, jakie z nich osiągasz oraz kiedy następują wypłaty.

Powrót