Dwukrotne zepsucie się sprzetu na gwarancji - zwrot towaru

• Autor wątku Autor wątku samosek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samosek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Nie mogłem znaleźć podobnego tematu, wiec zadaje pytanie :)
Mam telewizor, który jest jeszcze na gwarancji. Pół roku temu zepsuła mi się matryca, która została wymieniona na nowa (gwarancja). Minęło pół roku i znowu matryca uległa uszkodzeniu(ten sam objaw). W internecie wyczytałem, że jeżeli sprzęt zepsuje się 2 razy w czasie trwania gwarancji mam prawo żądać od producenta zwrotu pieniędzy lub nowy tv. Czy jest to prawda? Nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnego przepisu, aby poczytać więcej na ten temat.

Pozdrawiam,
Michał

Musisz to jeszcze raz dokładnie przeczytać

Po zgłoszeniu reklamacji odpisali mi, zeby wysłał TV kurierem (na ich koszt) w celu zweryfikowania zgłoszonej usterki. Napisali również, ze "na obecnym etapie reklamacji nie możemy się do niej pozytywnie ustosunkować." Czy dalej obowiązuje ich termin 14 dni od mojego zgłoszenia w celu rozpatrzenia reklamacji?

Witam ponownie.
Gwarancje wciąż jest rozpatrywana.
20.01 zgłosiłem reklamacje i sposób w jaki chce aby sprzed został doprowadzony do stanu zgodnego z umowa
21.01 dostałem maila żebym wysłał do nich towar. Towar został wysłany kurierem tego samego dnia
30.01 dostałem info, że "...przedmiotowy musi zostać poddany dokładnym oględzinom przez Autoryzowany Serwis Producenta"
11.02 - dziś napisałem maile do sprzedawcy co z moją reklamacja, na co udzielono mi odpowiedzi, że w zależności od producenta, serwis ma 14-30 dni roboczych na weryfikacje zgłoszenia

W żadnym mailu nie poinformowano mnie, ze ktoś będzie potrzebować więcej czasu na rozpatrzenie reklamacji, jedynie że "...na obecnym etapie reklamacji nie możemy się do niej pozytywnie ustosunkować."

Czy wszystko jest zgodne z prawem? Chodzi mi tutaj głównie o czas w jakim rozpatrywana jest moja reklamacja. Dziś mija trzeci tydzień od zgłoszenia, a póki co końca nie widać.

MIchał

Powrót