Dyrektor skreśla z listy uczniów

• Autor wątku Autor wątku Hard0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hard0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem w szkole średniej i mam 19 lat dyrektor dziś wręczył mi obiegówkę czyli rozliczenie się z bilblioteką mówiąc, że wyrzuca mnie ze szkoły z powodu nieusprawiedliwionych godzin.Jest dopiero pierwszy miesiąc.Godzin nieusprawiedliwionych jest 49 sprawdzałem bardzo dokładnie.Na cały miesiąc przypada 144 h czyli wychodzi na to, że mam 95h obecności czyli 66%. Czytając statut szkoły znalazłem część która mnie interesuje PKT.6 :
Co mogę zrobić jeśli mnie jednak wyrzuci?Kazał jutro zgłosić się z wychowawczynią.Czy mogę się z nim sądzić na drodze prawnej?

Skreślenie z listy uczniów może nastąpić w przypadku:
1)stwarzania sytuacji zagrażających bez
pieczeństwu i zdrowiu uczniów i pracowników szkoły,
2)wnoszenia, posiadania lub dystry
bucji narkotyków lub środków odurzających,
3)spożywania alkoholu, używania narkotyków lub środków odurzających oraz
przebywania w stanie wskazującym na ich użycie na terenie szkoły,
4)naruszania godności i nietykalności osobistej innych osób (uczniów,
nauczyci
eli, pracowników administracji i obsługi),
5)wejścia w konflikt z prawem zakończonego karą ograniczenia wolności lub
pozbawienia wolności,
6)nieusprawiedliwionej nieobecności przekraczającej 50% zajęć dydaktycznych,
7)dwukrotnego powtarzania klasy,
8)słuchacz szkoły dla dorosłych po osiągnięciu 40 godzin nieusprawiedliwionej
nieobecności,
9)słuchacz szkoły dla dorosłych, który nie zdał egzaminów semestralnych lub
uzyskał więcej niż jedną ocenę niedostateczną z przedmiotów zawodowych
ujętych w szkolnym planie nauczani
a (z wyjątkiem przedmiotów zdawanych
na egzaminie semestralnym),
10)słuchacz szkoły dla dorosłych, który nie zdał egzaminu poprawkowego, o którym mowa w § 17 ust. 12 WSO.
10.Decyzję o skreśleniu z lis
ty uczniów/słuchaczy podejmuje d
yrektor na pod
stawie
uchwały r
ady p
edagogi
cznej i po zasięgnięciu opinii samorządu s
zkolnego.
11.Uczeń/słuchacz lub jego prawni opiekunowie mogą odwołać się od kary:
1)w terminie 7 dni do dyrektora od kary wymienionej w
§ 6 ust. 8 pkt. 1
2)w terminie 7 dni do rady pedagogicznej od kar wymien
ionych w § 6 ust. 8 pkt.
2
-
7,
3)
w terminie 14 dni od dnia otrzymania
decyzji
do Kuratorium Oświaty
w
Katowicach za pośrednictwem d
yrektora od kary skreślenia z listy uczniów.
12.
Udzielenie uczniowi kary powoduje obniżenie oceny z zachowania.
13.Wykonanie kary może zostać zawieszone, jeżeli uczeń/słucha
cz uzyska poręczenie
jednego z o
rganów szkoły.
14.O udzielonej karze wychowawca powiadamia rodziców lub opiekunów ucznia.
15.Decyzję dyrektora o skreśleniu ucznia z listy uczniów/słuchaczy przesyła się prawnym
opiekuno
m ucznia za potwierdzeniem odbioru.

Czyli ma zastosowanie tylko ten fragment:

6)nieusprawiedliwionej nieobecności przekraczającej 50% zajęć dydaktycznych,

Poinformuj dyrektora, że statu nie przewiduje możliwości skreślenia cię z listy uczniów.

Tak w ogóle to jest to jakiś zespół szkół ze szkołą dla dorosłych, że w statucie są te zapisy o słuchaczach?

Tak jest to Zespół Szkół Mechanicznych razem z (wieczorówka)
Jestem zwykłym uczniem nie chodzę do wieczorówki.
Na pewno mu przedstawie to co jest w statucie, ale jeśli by to nic nie dało to co wtedy mam zrobić?

Na pewno mu przedstawie to co jest w statucie, ale jeśli by to nic nie dało to co wtedy mam zrobić?

Więcej wiary :) Chyba dyrektor nie będzie działał w sprzeczności ze statutem?

Jak rozmawiałem z nim to nawet nie chciał mnie wysłuchać i nie działa na moją korzyść. Nie powiem bo zaproponowałem nawet kompromis ale nic z tego...nie chciał o tym nawet rozmawiać.Wylatujesz i koniec.Dlatego wole się szykować na najgorsze.Czy istnieje jakiś przepis, że mógłbym go podać za szkody moralne albo coś w tym stylu.Jeszcze zostaje odwołanie się od decyzji?Ale nie wiem czego się chycić :rolleyes:

Poinformuj uprzejmie dyrektora, że to on ma tu coś do stracenia, a nie ty. Jeżeli bezpodstawnie wyda decyzję o skreśleniu, to złożysz na niego skargę do kuratorium oświaty. A decyzję zaskarżysz do sądu administracyjnego, który kieruje się przepisami, a nie widzimisię dyrektora.

Dodatkowo jestem w klasie 4 egzamin zawodowy i matura mi przepada.Dalszego kształcenia nie mógłbym podjąć z racji, że mojego kierunku już nie ma. Czy w sądzie w ogóle poniósł by konsekwencje czy po prostu dostał jakieś naganne a ja z racji toku sprawy nie chodził bym do szkoły i cała moja edukacja poszła na marne? Ja chce się uczyć ale dyrektor mi to uniemożliwia...

Ja chce się uczyć ale dyrektor mi to uniemożliwia...

Jak tak bardzo chcesz się uczyć, to czemu masz tyle nieobecności?

A wracając do tematu, to jeśli rzeczywiście otrzymałbyś decyzję, to powinna ona zawierać informacje o możliwości i trybie odwołania się. Jeżeli nie będzie można się odwołać, albo odwołanie nie zostanie uwzględnione, to pozostaje ci sąd. Co do wstrzymania wykonania decyzji:

Art. 61.
§ 1. Wniesienie skargi nie wstrzymuje wykonania aktu lub czynności.
§ 2. W razie wniesienia skargi:
1) na decyzję lub postanowienie - organ, który wydał decyzję lub postanowienie, może wstrzymać, z urzędu lub na wniosek skarżącego, ich wykonanie w całości lub w części, chyba że zachodzą przesłanki, od których w postępowaniu administracyjnym uzależnione jest nadanie decyzji lub postanowieniu rygoru natychmiastowej wykonalności albo, gdy ustawa szczególna wyłącza wstrzymanie ich wykonania;
2) na inne akty lub czynności z zakresu administracji publicznej dotyczące uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa - właściwy organ może, z urzędu lub na wniosek skarżącego, wstrzymać wykonanie aktu lub czynności w całości lub w części;
3) na uchwały organów jednostek samorządu terytorialnego i ich związków oraz na akty terenowych organów administracji rządowej - właściwy organ może, z urzędu lub na wniosek skarżącego, wstrzymać wykonanie uchwały lub aktu w całości lub w części, z wyjątkiem przepisów prawa miejscowego, które weszły w życie.
§ 3. Po przekazaniu sądowi skargi sąd może na wniosek skarżącego wydać postanowienie o wstrzymaniu wykonania w całości lub w części aktu lub czynności, o których mowa w § 1, jeżeli zachodzi niebezpieczeństwo wyrządzenia znacznej szkody lub spowodowania trudnych do odwrócenia skutków, z wyjątkiem przepisów prawa miejscowego, które weszły w życie, chyba że ustawa szczególna wyłącza wstrzymanie ich wykonania. Odmowa wstrzymania wykonania aktu lub czynności przez organ nie pozbawia skarżącego złożenia wniosku do sądu. Dotyczy to także aktów wydanych lub podjętych we wszystkich postępowaniach prowadzonych w granicach tej samej sprawy.
§ 4. Postanowienia w sprawie wstrzymania aktu lub czynności wydane, na podstawie § 2 i 3, sąd może zmienić lub uchylić w każdym czasie w razie zmiany okoliczności.
§ 5. Postanowienia, o których mowa w § 3 i 4, sąd może wydać na posiedzeniu niejawnym.
§ 6. Wstrzymanie wykonania aktu lub czynności upada w razie wydania przez sąd orzeczenia kończącego postępowanie w pierwszej instancji.

Ogólnie to radzę ci, jeśli rzeczywiście otrzymałbyś tę decyzję o skreśleniu, zadać pytanie w dziale "Postępowanie administracyjne".

Nawiasem mówiąc ludzkie życie nie składa się tylko dom-praca/szkoła nie chce się tu wypowiadać na forum o swoich prywatnych sprawach ale nieobecność nie oznacza że się nie uczę.Wielkie dzięki za rade właśnie tego potrzebowałem.Zobaczymy jak sprawa jutro się potoczy.

Pozdrawiam

Nawiasem mówiąc ludzkie życie nie składa się tylko dom-praca/szkoła nie chce się tu wypowiadać na forum o swoich prywatnych sprawach ale nieobecność nie oznacza że się nie uczę.

Praca czy szkoła wiąże się z obowiązkami. Jeżeli te inne sprawy ludzkiego życia rzeczywiście uzasadniają nieobecność w szkole, to nie powinno być problemu z jej usprawiedliwieniem. I wtedy problemu w ogóle by nie było.

Dyrektor uznaje tylko tak zwane "l4" a w moim przypadku brak możliwości usprawiedliwienia.Czemu? Też chciałbym wiedzieć

No parę innych kwiatków by się znalazło takich jak zrzucanie tony węgla,zbieraniu petów czy szorowaniu kibli nie wspomnę o BHP przy takich pracach a to oczywiscie za komórke na przerwie jak złapie... Naprawde materiał niezły do programu "UWAGA"

Dziś musiałem podpisać kartkę w której oświadczam, że przyjmuje do wiadomości o wszczęciu sprawy skreślenia mnie z listy uczniów.Czy obecności nadal mi się liczą?Dyrektor powiedział, że tam gdzie mam opuszczoną chodź by jedną lekcje albo 1 tydzień szkoły gdzie nie było dziennika skreśli mi nieobecność na cały dzień i zrobi tak, że będę miał więcej jak 50% nieobecności. Czy może sobie pisać nieobecności jak mu się podoba to jest już chore...

Powrót