Dyrektywa UOKiK - sen czy bajka? Spam jednak legalny? A może

• Autor wątku Autor wątku UFOGroup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

UFOGroup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, przeszukałem forum ale nie znalazłem tego co chciałem.

Moje pytanie:
Czy ta cała Dyrektywa UOKiK o wysyłanie wiadomości drogą elektroniczną to prawda?

Chciałem rozesłać nieco e-mail do osób, które posiadają domki wypoczynkowe itp. Prawo tego zabrania całkowicie, jeśli mam ich e-mail z "nieba" i nie zezwolili na to, ale wiadomo, ryzyko, lecz na mojej drodze staje pewien allegrowicz sprzedający bazę PL e-mail:

Czy osoby z bazy e-mail zgodziły się na orzymywanie wiadomości drogą elektroniczną?

wystarczy ze po zakupie wysle pan taki email:
Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym zwracamy się do Państwa z pytaniem, czy wyrażają Państwo zgodę na otrzymywanie od nas informacji „zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną(Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) oraz dyrektywą UOKiK: " Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat zgadza się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej " - materiały z konferencji nt. Bezpieczeństwa w Sieci Internet, Warszawa 14 marca 2006.

o ofertach zamieszczanych na portalu ****.pl.

Jeżeli wyrażacie Państwo zgodę na otrzymanie wiadomości o nowościach i promocjach na naszej stronie, wówczas prosimy o odesłanie odpowiedzi na tego maila e-maila ze słowem - TAK

Jeżeli nie życzycie sobie Państwo tego typu korespondencji, prosimy kliknąć ling na spodzie tej wiadomości. W takim przypadku przepraszamy za kłopot i zajęcie czasu

Jeżeli nie są Państwo zainteresowani, prosimy nie odpisywać, oferta nie zostanie wysłana

Czyli rozumiem dzięki temu, że prawnie mogę sobie napisać do ludzi (np. chce ich zaprosić do bazy noclegowej to napisze do ludzi jednorazowy spam:

Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym zwracamy się do Państwa z pytaniem, czy wyrażają Państwo zgodę na otrzymywanie od nas informacji „zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną(Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) oraz dyrektywą UOKiK: " Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat zgadza się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej -

Zaproszenie na stronę xxx, gdzie możecie Państwo bezpłatnie dodać ofertę swojego domku do katalogu noclegów

Jeżeli wyrażacie Państwo zgodę na otrzymanie wiadomości o nowościach i promocjach na naszej stronie, wówczas prosimy o odesłanie odpowiedzi na tego maila e-maila ze słowem - TAK

Jeżeli nie życzycie sobie Państwo tego typu korespondencji, prosimy kliknąć ling na spodzie tej wiadomości. W takim przypadku przepraszamy za kłopot i zajęcie czasu

Jeżeli nie są Państwo zainteresowani, prosimy nie odpisywać, oferta nie zostanie wysłana
"

Czy może lepiej:)
Zapraszam Państwa do umieszczenia oferty swojego domku za darmo na stronie xxx - link

Wiadomość wysłana jednorazowo,

Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym zwracamy się do Państwa z pytaniem, czy wyrażają Państwo zgodę na otrzymywanie od nas informacji „zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną(Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) oraz dyrektywą UOKiK: " Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat zgadza się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej

Czy może ta Dyrektywa UOKiK nie jest wcale w tym sensie?

Z góry dziękuję za kolejną pomoc;)

Dyrektywa UOKiK-u. mówi wyraźnie o wysłaniu ZAPYTANIA o możliwość przesyłania informacji handlowej, a w twoich propozycjach informacja handlowa jest już ZAWARTA:
Zaproszenie na stronę xxx, gdzie możecie Państwo bezpłatnie dodać ofertę swojego domku do katalogu noclegów
oraz
Zapraszam Państwa do umieszczenia oferty swojego domku za darmo na stronie xxx - link
.

Wiem, że spamem jest wysłanie maila z ofertą handlową bez uprzedniego otrzymania zgody. Ale usłyszałem gdzieś, ze ciekawa formą ominięcia tego jest wysłanie raportu z jakąś informacją ogólną nie odnoszącą się do konkretnej firmy. Czyli w moim przypadku, zajmuję się pozycjonowaniem stron w internecie, wiec mógłbym wysłać maila z jakimś raportem zawierającym informacje odnośnie najczęściej szukanych fraz, odnośnie popularności wyszukiwarek itp. i na koniec takiego raportu zawrzeć ta klauzurę:

Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym zwracamy się do Państwa z pytaniem, czy wyrażają Państwo zgodę na otrzymywanie od nas informacji „zgodnie z Ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną(Dz.U. z 2002r, nr 144 poz. 1204 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.) oraz dyrektywą UOKiK: " Dopuszczalne jest przesłanie na adres e-mail pytania czy adresat zgadza się na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji handlowej "-oferty związane z pozycjonowaniem stron internetowych

Czy coś takiego byłoby spamem?

Powrót