dyscyplinarne zwolnienie z pracy

• Autor wątku Autor wątku binka207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

binka207

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja sprawa wygląda tak: Przeszłam niefortunnie przez lokacje dwa razy czyli tam i z powrotem. Ponieważ upuściłam pieniążek i dlatego przeszłam przez nią. Zarzucono mi też ze rozmawiam a ja tylko odpowiedziałam i wróciłam do pracy. Wiem, że zrobiłam źle, ze złamałam przepisy H & S ale jestem tylko człowiekiem i myślałam ze zasługuje na jakaś szanse bądź ostrzeżenie. Byłam na kontrakcie 2 lata i wydaje mi się ze byłam dobrym pracownikiem. Nie miałam żadnych problemów aż do tej pory. Zostałam zwolniona z dyscyplinarką w trybie natychmiastowym.

Dodam też, że dzień wcześniej przed zawieszeniem miałam incydent z kierowcą. Nie zachował on odpowiedniej odległości i prawie na mnie najechał a potem wyrzucił mi cala raila z rzeczami na ziemi. I to jest H & S? Mam na to świadków. Od razu to zgłosiłam mojemu przełożonemu a on nic z tym nie zrobił tylko na drugi dzień za karę zmienił mi miejsce pracy i wysłał mnie na tą niefortunna lokację.

PS. Dodam jeszcze, że osoba która mnie na tym złapała jest wrogo nastawiona do Polaków, a zwłaszcza Polek. I to jest dyskryminacja dla mojej narodowości, objaw dyskryminacji.
Dodam jeszcze, że przyczyna mojego zwolnienia może być tez ze w przyszłości ma być zakład zamknięty i przeniesiony gdzie indziej.
Moje klopoty w pracy zaczely sie odkad zapisalam sie do zwiazkow zawodowych, ktore mnie nie wybronily!!!!!!!!!!!!! TAKZE ZASTANOWCIE SIE CZY WARTO ZAPISYWAC SIE DO ZWIAZKOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W mojej byłej pracy zdarzyły się tez takie przypadki jak:
kopnięcia
uderzenia
wyklokowanie drugiej osoby w pracy
przechodzenie pod widłami forklifta itp.
Co skończyło się tylko ostrzeżeniami i roczną dyscyplinarką.

Teraz zamierzam sie odwolac, ale a pozniej cala sprawe zglosic do Employment Tribunal Office.
To jest moje pierwsze wykroczenie i nie dostalam nawet zadnego ostrzezenia.
Czy mam jakies szanse na zniesienie dyscyplinarki i wygranie tej sprawy? Czy jednak zostalam slusznie zwolniona bo popelnilam powazne wykroczenie?

Polskie prawo pracy nic do tego nie ma.

Przedewszystkim zacznij uzywac polskich sformulowan, po drugie gdybys nie byla winna zwiazki zawodowe wzielyby Cie w obrone - po to sa. Natomiast co do zwolnienia to faktycznie w pierwszym rzedzie powinnas dostac ostrzezenie chyba,ze przewinienie bylo razace. Oczywiscie, jezeli cala sytulacja miala miejsce w Wielkiej Brytanii bo to tez nie jest takie oczywiste. Jezeli uwazasz,ze zostalas nieslusznie zwolniona wybierz sie do CAB.

Powrót