dyskryminacja w pracy

• Autor wątku Autor wątku kasia2502
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia2502

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam mam duzy problem i prosze o rade. Pracuje w sklepie z ubraniami od 6 miesiecy, niemam umowy i nie place podatku. Od 3 miesiecy jestem w ciazy i czuje sie dyskryminowana. Moj szef daje mi najmniejsza ilosc godzin ze wszystkich ok 25 na pelnym etacie przy czym reszta pracownikow pracuje ponad 35. Prosilam szefa o wieksza ilosc gdyz niemam pieniedzy na zycie a rachunki trzeba placic, potrzebuje nowe ubrania bo rosnie brzuch w ciazy itp. Jeden raz dal mi 33h na tydzien a wiem ze dobrze pracuje, cignie sie to od ok 2 mies czyli jak powiedzialam mu o ciazy. On tlumaczy to tym ze niema ruchu itp ale tylko mi daje tyle godzin. Chce isc do niego i poprosic o umowe bo obwiam sie ze macierzynskiego tez placil mi nie bedzie bo jak umowy nie bede miec to nic nie zrobie bo niemam dowodu. Czy on moze odmowic mi umowy? Podatek chce zaczac placic tez poniewaz potrzebuje benefity, czy moga mi zabrac od razu calosc z tych 6 miesiecy?

gwarantuje ci ze nie bedzie placil maciezynskiego tu sie nawet nie lodz.Zglos do pip ze nie masz umowy niech zrobia mu kontrole.Pracujac w sklepie pewnie podpisujesz faktury itp zbieraj dowody na swoja prace i swiadkow.Twoj blad ze nic nie zrobilas przez tyle czasu

Rozmawialam z nim na temat macierzynskiego i powiedzial ze bedzie placil, wtedy nie wiedzialam jaki jest, potem dowiedzialam sie o przypadku jeszcze jednej osoby ktora kiedys pracowala i nie zaplacil jej( zalozyla sprawe w sadzie o dyskryminacje i moge sie przylaczyc ale boje sie ze wtedy mnie zwolni) wiec potrzebuje umowe. Nalezy mi sie ta umowa prawda wiec co mam mu powiedziec jesli odmowi. 2 miesiace po zaczeciu pracy zaszlam w ciaze i juz nic nie moglam zrobic. Nie wiedzialam jak to dziala na poczatku, ten sklep prowadzi hindus. Musialam sie zalapac gdzis bo niemialam pieniedzy, teraz juz za pozno na zmiane bo nikt mnie nie przyjmie. Co mam zrobic jesli nie bedzie mi placil?I co z tym podatkiem, czy moga mi calosc zabrac? Poza tym na dowodzie wyplaty mam kod podatkowy ale nie place. O co z tym chodzi?Aha co do pracy to nic nie podpisuje, doradzam tylko ludziom i stoje na przymierzalni. Niemam dostepu do zadnych faktur, zeszta nikt niema tylko szef. Jest jakies wyjscie?

czy Pani pracuje w Polsce czy w GB?

pracuje w GB i mam zamiar isc o citizen solicitors.

Powrót