Dyskryminacja w pracy

• Autor wątku Autor wątku dondaniel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dondaniel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Pracuję dokładnie rok w Niemczech w pewnej firmie. Jestem tam jedynym Polakiem. Na początek dostałem 8€ brutto na godzinę. Jako że wtedy jeszcze byłem kawalerem więc byłem rozliczany z pierwszej klasy podatkowej więc na rękę dawało to jakieś 5,50€. Byłem kawalerem ale nie byłem sam miałem już wtedy na utrzymaniu dziecko i narzeczoną ( teraz już żona) , szef o tym wiedział. Ja z kolei dowiedziałem się że wszyscy którzy tam zaczynają, mają minimum 10€ na godz. Po pierwszej wypłacie od razu zapytałem dla czego tak jest? Tłumaczył, że słabo znam język i że oczywiście nie wszystko jeszcze umiem. Ok. Po trzech miesiącach robiłem dwa razy więcej niż ci od których miałem się uczyć. Dostałem 9€ na godz. i tak jest do dziś.To nie wszystko.Mimo iż wszyscy pracownicy mają jednolite ubrania firmowe, ja dostałem 2 koszulki (oczywiście używane) po pół roku pracy, buty udało mi się wyprosić po 7 miesiącach, a na spodnie też czekam do dziś.
Normalnie miałbym to "gdzieś" bo w PL byłem przyzwyczajony do tego że nikt ci niczego nie da, ale tutaj kiedy wiem, że odwalam czarną robotę za stawkę za którą tamci nie kiwnęli by nawet palcem i celowo jestem wyobcowywany, to wydaję mi się że mam podstawy by oskarżyć firmę o dyskryminację.
A co Wy o tym sądzicie ?

Dondaniel, nie odniose sie do dyskryminacji,pewnie zrobia to inni, ale chcialam Ci pare uwag od siebie dodac. Zakladam, ze zaczales ok. rok temu. Stawka 8 E/Std nie byla wcale dziwnie niska. Trzeba wziac tez pod uwage w jakim landzie mieszkasz i pracujesz. W pracy, szczegolnie jezeli jest to praca grupowa, lepiej jest byc zaangazowanym w prace, dokladnie i rzetelnie wypelniac swoje obowiazki anizeli byc nadgorliwym. Moze to prowadzic do Twojego wyobcowania, poniewaz inni widza, ze pracujesz inaczej. Odstajesz przez to od grupy i pokazujesz wlascicielowi, ze system organizacyjny, jaki wdrozyl jest niewlasciwy. Nie chce przez to powiedziec, ze nie nalezy byc innowacyjnym, tylko zanim wyrobisz sobie mocna pozycje w zakladzie, lepiej przyjrzyj sie wszystkiemu dobrze. W Niemczech tak jest, ze z biegiem czasu dostaje sie wyzsza stawke. Pracownicy z doswiadczeniem i praktyka, zwiazani z zakladem sa cenieni. Piszesz, ze masz problemy z jezykiem a pomimo tego otrzymales prace. Widocznie wlasciciel zobaczyl w Tobie potencjal. Ale tez trzeba powiedziec, ze brak mozliwosci porozumiewania sie z innymi pracownikami to wielki minus. Przypuszczam, ze mocno dokucza Ci, ze nie otrzymales wyposazenia jak inni. Zwroc uwage na to, kiedy ci inni cos dostaja, moze przegapiles jakas sytuacje. Tu na forum, ktos dosc szczegolowo opisal, ze wykonywanie obowiazkow ponadnormatywnie dziala przeciw dotychczasowym pracownikom. To moze poglebiac Twoje wyobcowanie. Mam nadzeie, ze od innych uzyskasz prawne podstawy do roszczen. A jesli chcecie sie pobrac, to zrobcie to jak najszybciej, bo schodzisz wtedy do nizszej stawki podatkowej i zona ma automatycznie ubezpieczenie zdrowotne.

Dondaniel, chcialam Cie serdecznie przeprosic. >wtedy kiedy to pisalam pracowalam w innej formie i wszystko bylo w porzadku a teraz.... Pracuje teraz w nowej firmie i chyba doswiadczam dyskryminacji. Wydawalo mi sie to wszystko bardziej proste i widze jak trudno jest to zniesc,tym bardziej, ze jest jedna osoba, chyba postawila sobie cel - mnie wykonczyc.Nie wiem co robic.

Powrót