Dyskryminacja, zaniedbanie,...?

• Autor wątku Autor wątku qleczkaa9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qleczkaa9

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Wspolpracownik podczas witania sie ze wszystkimi mnie pomija i nie podaje reki. Wg mojej oceny jest to ponizenie mnie w oczach innych (rowniez nowozatrudnionych) pracownikow. Kierownik zwrocil mu uwagę jednak nic to nie dalo i kierownik nie bedzie dalej na to reagował. Czy mozemy mowic ze ma tu miejsce dyskryminacja i/lub zaniedbanie obowiązku pracodawcy? Na jakich paragrafach oprzec swoje żądanie wyjasnienia sprawy? Jest to tylko jedna z wielu sytuacji, nie mam pojecia skąd bierze sie takie zachowanie wspolpracownika, nie ma powodu dla ktorego moglby tak robic.

To nie dyskryminacja tylko brak kultury osobistej.

jeżeli tym współpracownikiem jest mężczyzna, to nie powinien Tobie (kobiecie) pierwszy podawać ręki :)

Ja podaję tutaj sytuację mężczyzna do mężczyzny.
Jeśli nie jest to dyskryminacja to, czy można to inaczej nazwać, ale tak, żeby jakiś paragraf do tego pasował, ponieważ nie jest to jedna sytuacja, gdzie mnie próbuje zgorszyć.

człowieku jesteś facetem, weź się w garść, chcesz szukać paragrafów na nie podawanie ręki?

Z pewnością taka sprawa dość mocno rozbawiłaby sąd :) Może zniesławienie? ;]

nie chodzi tutaj o sprawę w sądzie, lecz danie nauczki głupkowi, który nie ma kultury i nie potrafi się normalnie w pracy zachować

przem25 napisał:
człowieku jesteś facetem, weź się w garść, chcesz szukać paragrafów na nie podawanie ręki?
Zostało przecież napisane, że jest to jedna z wielu sytuacji. Dlaczego mam się czuć gorzej od innych, a kierownik to olał? :o

Nie podawanie ręki nie jest problemem prawa pracy. Temat do zamknięcia.

Zaproś wszystkich na drinka po pracy (bez niego) lub przynieś np. ciasto do pracy i poczęstuj wszystkich oprócz tego "Pana co ręki nie podaje".
Oko z oko.

Powaga problemu zmusiła mnie do przeniesienia tematu we właściwsze miejsce.

thomas_k7 napisał:
Nie podawanie ręki nie jest problemem prawa pracy. Temat do zamknięcia.

W takim razie proszę o podpowiedź...

Podpowiedź na temat czego? Mam Ci powiedzieć jaki jest paragraf na brak kultury osobistej? I co za to grozi? Grzywna? Kara pozbawienia wolności?

Jest to tylko jedna z wielu sytuacji, nie mam pojecia skąd bierze sie takie zachowanie wspolpracownika, nie ma powodu dla ktorego moglby tak robic.
Kto się czubi ten się lubi.
Czasami sygnały dawane przez danego osobnika mogą być mylące.
Może w ten sposób chce zaintrygować i pobudzić do działania.

podpowiedź: nabierz dystansu, weź się w garść, twardym trzyba w życiu być, życie nie zawsze jest sprawiedliwe.

to chyba na tyle z rad prawnych;)

to może kup mu na prezent podręcznik do savoir vivru :)

Kerimus napisał:
Czasami sygnały dawane przez danego osobnika mogą być mylące.
Może w ten sposób chce zaintrygować i pobudzić do działania.

czyżbyś coś sugerował?

Generalnie wielu ludzi chciało by mieć takie problemy ale z powodu braku pracy nie mają komu podawać ręki oprócz rodziny i znajomych.
Można podejść do tej kwestii praktycznie i cieszyć się, że odpada nam ciągłe mycie rąk a wiadomo ile chorób roznosi się w ten sposób.
Będziemy zdrowsi i tym powinniśmy się cieszyć. :)

O - to ja przy okazji zapytam: co zrobić, by nikt nie pchał się do mnie z łapami na powitanie? Może użytkownicy forum prawnego znają jakieś rozwiązanie prawne?

Powrót