Dysponowanie fotografią bez zgody autora?

• Autor wątku Autor wątku Jack Daniels
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jack Daniels

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, umieściłem swoje zdjęcie na jednym z portali internetowych ogólno-dostępnych. Jestem zarówno autorem zdjęcia jak i osobą która na tym zdjęciu widnieje.
Zapewne przy rejestracji konta standardowo zaakceptowałem by serwis mógł przetwarzać moje dane, ale nie w tym problem, chodzi o to czy inna osoba fizyczna mogła bez mojej zgody umieścic to zdjęcie na innym portalu (dostępnym bez konieczności rejestracji, a więc dla wszystkich użytkowników internetu)? Jednocześnie zostałem zniesławiony (nie z imienia i nazwiska), ale widnieje tam moje zdjęcie i tekst ewidentnie odnosi się do osoby na zdjęciu czyli w tym wypadku mnie.
Czy w takiej sytuacji mogę jakoś działać? Czy prawo reguluje takie rzeczy? I czy mam ewentualnie jakieś realne szanse, na to, że osoba która to umieściła zostanie ukarana? Dodam, że wiem kto to i nie są to tylko przypuszczenia, gdyż posiadam realny dowód w tej sprawie, jednak nie znam tej osoby z imienia i nazwiska (uroki internetu).

Z góry dziękuje za wszelką pomoc w tej sprawie.

Witam,

jeśli zdjęcie wykonane przez Pana ma cechy utworu w rozumieniu Art.1. Ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych (upaipp), a zapewne ma, to może Pan korzystać z ochrony jaką daje Panu ta ustawa.

Generalnie odpowiada oczywiście osoba, która umieściła zdjęcie, a w określonej sytuacji również administrator portalu.

Osoba wykorzystująca Pana zdjęcie powinna więc robić to za Pana zgodą podając jednocześnie informację o autorze fotografii. Również rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby przedstawionej na zdjęciu - szczegóły regulują Art. 81.i 83. upaipp. Jeśli uważa Pan, że naruszono Pana dobra osobiste wtedy zastosowanie mogą mieć dodatkowo odpowiednie artykuły kodeksu cywilnego, ewentualnie prawa prasowego, jeśli portal ma charakter prasy.

Jeśli nie wyrażał Pan zgody na rozpowszechnianie Pana zdjęcia i wizerunku przez tą osobę, może Pan zażądać od administratora portalu usunięcia swojego zdjęcia (zablokowania zawartości) na podstawie Art.14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz Art. 78. upaipp. W przypadku nie zawieszenia emisji przez administratora może Pan dochodzić swoich praw na podstawie Art.79. aipp (odpowiedzialność cywilna) lub Art.115. upaipp (odpowiedzialność karna) oraz na podstawie ogólnych uregulowań zawartych w kc.

Proszę przeczytać też podobny temat http://forumprawne.org/prawo-autors...ecia-potwierdzenie-wiarygodnosci-od-kogo.html i inne posty...

Dziękuje bardzo za pomoc. Mam jeszcze jedną wątpliwość, a mianowicie, portal na którym zostało umieszczone to zdjęcie jest portalem zagranicznym, ogólnoświatowym. W związku z tym mam pewne obawy i raczej wolałbym wnieść sprawę przeciwko osobie, ktora umieściła moje zdjęcie bez mojej zgody, gdyż posiadam jej ip i hosta i jest to osoba z Polski. Natomiast portal tak jak wspomniałem, jest portalem zagranicznym i nie wiem, jak polskie prawo odnosi sie do takiej sytuacji i czy w ogóle w takim wypadku obowiązuje?

Prawo danego kraju stosuje się w ogólności do obszaru danego kraju. Oczywiście, są dodatkowo różne konwencje i umowy międzynarodowe o współpracy i ściganiu przestępstw, etc. Dla pana pytaniem podstawowym będzie, czy portal świadczy usługi skierowane na teren Polski (bo to, że jest "międzynarodowy" nie wiele znaczy - właściwie, to o każdej stronie w necie można by powiedzieć, że jest międzynarodowa, bo w ogólności dostęp ma do niej każdy i wszędzie... ;) ) Pytanie, czy jest polskojęzyczna wersja portalu? Proszę poczytać dokładnie notę prawną portalu - to może sporo wyjaśnić. Osobę może Pan ścigać, jak będzie wiedział Pan kto to jest, adres IP nikogo przecież nie identyfikuje (to może być przecież np. kawiarenka internetowa...).

Powrót