Dyspozycja pieniędzmi osoby w śpiączce

• Autor wątku Autor wątku aerni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aerni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Nie trafiłem na nurtujące mnie pytanie na forum, więc zakładam nowy temat.
Jestem w posiadaniu znacznych oszczędności, głównie odłożonych na lokatach. W jaki sposób mogę nadać rodzicom (jestem kawalerem) prawa do dyspozycji tymi pieniędzmi (i wszelkim pozostałym majątkiem) w przypadku mojej choroby, w wyniku której nie byłbym w stanie podejmować jakichkolwiek decyzji (np. popadając w śpiączkę)? Mówiąc inaczej, mam na myśli dokument analogiczny do testamentu, ale obejmujący nie tylko moją śmierć, ale także sytuacje w których nie mogę wyrażać własnej woli.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

To kilka kwestii, śmierć - testament, można im udzielić pełnomocnictwa - to życie, odrębną kwestią pozostaje ewentualne ubezwłasnowolnienie ( twojej osoby ) i ustanowienie opiekunem rodzica

Dziękuję za odpowiedź.
Z trzech przedstawionych opcji interesujące jest dla mnie pełnomocnictwo. I mam tu dwa pytania.
1. Czy istnieje możliwość, aby pełnomocnictwo było przydzielane w określonej sytuacji (np. mojej chorobie)?
2. Czy istnieje możliwość przydzielenia pełnomocnictwa do wszystkich moich funduszy w jednym dokumencie, czy może w każdym banku (i innych instytucjach) należy zrobić to osobno?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót