Dystans 2m podczas pandemii a blokowanie pasażera w autobusie

• Autor wątku Autor wątku oleanderek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oleanderek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, dzisiaj miałem przykry incydent w autobusie, a mianowicie zakupiłem drugi bilet autobusowy w aplikacji mobilnej 2 sekundy po blokadzie kasowników. Finalnie po wyjsciu z autobusu nie otrzymałem mandatu, tylko wulgarne odzywki kontrolera po tym, jak powiedziałem, że nie przyjmę mandatu.
Pytanie jednak dotyczy tego, czy w obecnych czasach kontroler biletów w autobusie ma prawo nie zachowywać odległosci 2 metrów od pasażera? w autobusie po pokazaniu biletu zostałem zablokowany nogą kontrolera i odległosć, która między nami była wynosiła może 0,3 m mimo moich upomnien i tego, że siedziałem w bezruchu.
Pan kontroler również zatrzymał na kilka minut mój dowód tożsamosci, miał rękawiczki.
Czy to zachowanie było zgodne z prawem? na stronie rządowej wyczytałem, że minimalna odległosc to 2 metry.

oleanderek napisał:
Czy to zachowanie było zgodne z prawem? na stronie rządowej wyczytałem, że minimalna odległosc to 2 metry.

Co wyczytałeś? Kto od kogo ma zachować 2 metry?
Jak będziesz mordował kogoś to interweniujący policjant też ma działać z zachowaniem odległości 2 metrów??

Nie dramatyzuj. Nie było żadnego mordowania tylko kontrola biletów, to nie był policjant, a kanar, a ja siedziałem na miejscu.
Proszę o merytoryczne wypowiedzi pozbawione zbędnych frustracji.

Ma prawo. Jak płacisz w sklepie gotówka/karta to też utrzymujesz 2m ?

oleanderek napisał:
Nie dramatyzuj. Nie było żadnego mordowania tylko kontrola biletów, to nie był policjant, a kanar,

Ptaków przepisy nie obowiązują. Zacznij szanować ludzi to może ludzie zaczną szanować ciebie.

oleanderek napisał:
Nie dramatyzuj.

Dramatyzujesz to ty. Tylko i wyłącznie. Skoro tak się obawiasz chorób to przestań korzystać z komunikacji publicznej. Zacznij przemieszczać się wyłącznie na nogach.

Przeważnie robię zakupy online, a w sklepie jak najbardziej staram się zachować wspomniany dystans, aby nie narazić siebie ani innych . Płatność kartą trwa dosłownie kilka sekund, a przy kasach są montowane szyby lub folie ochronne, które oddzielają kasjera od klienta. W autobusie tego nie ma. Jedynie kierowca jest oddzielony szybą.

forg napisał:
Ptaków przepisy nie obowiązują. Zacznij szanować ludzi to może ludzie zaczną szanować ciebie.
W takim razie powiedz to 99% społeczeństwa. To nie jest obraźliwe określenie. Po prostu potoczna forma na kontrolera biletów. Jeśli chodzi o szacunek do ludzi, to mam do wszystkich bez względu na wykonywaną pracę.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To nie jest żadnen mandat, więc Twoje "nie przyjmuje" nie ma żadnego znaczenia. Nie chcesz okazać dokumentu, to kontroler ma prawo zatrzymać Cię do przyjazdu Policji, która ma już więcej uprawnień, aby poznać Twoje dane potrzebne do wystawienia wezwania do zapłaty.

Powrót