dywidenda-jak liczą??

• Autor wątku Autor wątku ania60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania60

Użytkownik
Odpowiedzi
31
mam pytanie chociaz nie wiem, czy zadaje je w odpowiednim miejscu :
posiadam pewną ilość akcji, których nie ruszałam od kilku lat. Przez dwa lata nie były płacone jakiekolwiek dywidendy a czytałam ostatnio, że mają byc za ten rok płacone. Ponieważ muszę znaczną częśc akcji sprzedac interesuje mnie od jakiego stanu liczona jest dywidenda - czy to będzie stan na 31.12.2010 czy jakiś uśredniony czy w inny sposob

Witam z dywidendą to jest tak:

1. spółka na pewno poda w komunikacie giełdowym, kiedy będzie tzw. dzień ustalenia prawa do dywidendy - czyli wszystkie osoby, które na ten dzień do końca sesji giełdowej nabędą lub nie sprzedadzą do tego dnia wcześniej kupionych akcji (jak Ty) to będą partycypowali w podziale zysku.

2. jeśli teraz masz np 100 akcji i dzień ustalenia prawa do dywidendy będzie dajmy na to 18 listopada tego roku i jeśli nie sprzedaż do 18tego wszystkich akcji to dywidenda będzie dla wszystkich akcji

ale jeśli np jutro sprzedaż 50 i zostawisz 50 to po 18 listopada dostaniesz dywidendę tylko za te 50 akcji dalej 3manych.

NAJLEPSZY OPCJA = jeśli możesz przytrzymać jeszcze troszkę te akcje i dajmy na to 18 listopada będzie dzień ustalenia prawa do dywidendy to 19 już możesz sobie sprzedać akcje dajmy na to nawet wszystkie ale i tak dostaniesz dywidendę ponieważ na dzień ustalenia prawa do dywidendy miałaś je na rachunku.

Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem w razie czegoś pisz to chętnie pomogę.

Dokladnie, dodajmy ze mozna wymagac wyplaty dywidendy dopiero po podjeciu stosownej uchwaly przez ZW

Dzięki za informację. Moje wątpliwości zostały rozwiane ;)

Powrót