dział spadku, czy zniesienie współwłasności

• Autor wątku Autor wątku ada3233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ada3233

Stały bywalec
Odpowiedzi
733
Proszę o wyjaśnienie...
opis sytuacji:
zmarł Wujek, zostawił żonę i 4 dorosłych dzieci . W skład spadku wchodzą 3 działki i dom.
rodzeństwo (zgodnie) chce, aby jedna działka była wyłączna własnością jednej córki.
Jak zrobić to najtaniej? wiem, że taniej będzie w sądzie.
pytania:
0. czy na rozprawie o stwierdzeniu nabycia spadku może być tylko jedna osoba?
1. Czy po stwierdzeniu nabycia spadku, złożyc o dział spadku, czy o zniesienie współwłasności?
2. Czy można tylko złożyc o zniesienie współwłasności jednej działki?
3. czy ma znaczenie dla kosztów, biegu sprawy zapis ręczny testamentu (jest w nim tylko o spadkobiercach ustawowych - nic więcej)
4. W którym momencie zgłasza spadkobierca w US, żeby być zwolnionym z podatku od spadku?
5. Kiedy najlepiej zmienić zapisy w KW?

Ostatnia edycja:
wiem, że taniej będzie w sądzie.
I na zgodny wniosek stron. Najtaniej.
0. Jak jeden? Sąd będzie wzywał w celu odebrania od spadkobiercy zapewnienia spadkowego.
1. O dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności.
2. Można, ale to nabijanie kosztów do zapłaty.
3. Nie
4. Po wydaniu prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku
5. Po dziale spadku. Nie należy zwlekać, bo może pojawić się ostrzeżenie o niezgodności. Wykreślenie ostrzeżenia, jest płatne.

Dziękuję za odpowiedź

doprecyzuję:
1. czy można złożyć wniosek O dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności, ale znieść współwłasność jednej działki(bracia oddadzą bezpłatnie swoje udziały siostrze), a dom będzie miał dalej czterech właścicieli...
2.czy mogą bracia dać pełnomocnictwa siostrze na rozprawe o stwierdzeniu nabycia spadku?
3. czy musza to być pełnomocnictwa potwierdzone przez notariusza?

1. Przecież napisałem powyżej - można przeprowadzić częściowy dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności na zgodny wniosek stron bez obowiązku spłat i dopłat.
2. Też napisałem. Zapewnienie spadkowe musi zostać złożone osobiście w sądzie spadku. Nie może tego uczynić pełnomocnik ani pismem przygotowanym przez notariusza (wyjątek to małoletni czy osoba ubezwłasnowolniona).
3. Patrz wyżej.

Reset321 napisał:
Zapewnienie spadkowe musi zostać złożone osobiście w sądzie spadku. Nie może tego uczynić pełnomocnik ani pismem przygotowanym przez notariusza

dopytuję, bo w innych postach przeczytałam, że wystarczy jedna osoba. Jeśli ktoś nie przyjdzie to oznacza, ze potwierdza co sąd ustali.

i jeszcze jedno:
Czy po zniesieniu współwłasności może zostać dwóch właścicieli (chodzi o dom - może być współwłąsnością dwóch osób, a nie czterech?)

ada3233 napisał:
Czy po zniesieniu współwłasności może zostać dwóch właścicieli
Tak.
ada3233 napisał:
dopytuję, bo w innych postach przeczytałam, że wystarczy jedna osoba. Jeśli ktoś nie przyjdzie to oznacza, ze potwierdza co sąd ustali.
Może wystarczyć, nie musi.

Powrót