Dział spadku inny niż ustawowy - kiedy zgłosić wniosek

• Autor wątku Autor wątku Legas2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Legas2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Spadkobiercy liczą się z tym, że będą chcieli podzielić spadek inaczej niż wynika to z dziedziczenia ustawowego. Czy powinni w tej sytuacji uwzględnić to we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, czy też mogą to zrobić po zakończeniu postępowania w odrębnym postępowaniu o dział spadku lub w notarialnym poświadczeniu dziedziczenia?
Decyzję o podziale spadku spadkobiercy podejmą dopiero po postanowieniu o nabyciu spadku, które ustali ostatecznie krąg spadkobierców.

Patrzac po twoich tematach mam wrazenie, ze rozwiazujemy za ciebie tu jakies zadanie domowe.

Zgłosiłem te pytania w rzeczywistej potrzebie w opisanych okolicznościach. Mam rozbieżne opinie kancelarii prawnych w pierwotnej sprawie sądowej i potrzebuję poznać inne interpretacje i ich uzasadnienia związane z przedmiotem sprawy, które nie wynikają wprost z treści przepisów.

Proszę o odpowiedzi wyłącznie merytoryczne.

To zacytuj jakie bylo uzasadnienie sądu po pierwszej sprawie sadowej. Pomoze to w odopowiedzi.

jakie bylo uzasadnienie sądu po pierwszej sprawie sadowej
Ale nie było jeszcze żadnej sprawy. Pytanie dotyczy właśnie tego jak należy sformułować wniosek, który ewentualne rozpocznie postępowanie.

Opinia pierwsza: We wniosku należy wskazać uzgodniony przez spadkobierców sposób podziału spadku
Opinia druga: Wniosek nie powinien wskazywać sposób podziału spadku gdyż jest to postępowanie jedynie o stwierdzenie nabycia spadku, czyli ustalenie kręgu spadkobierców. Jeżeli spadkobiercy będą chcieli podzielić spadek inaczej niż ustawowo, to mogą to zrobić w odrębnym postępowaniu, kiedy będzie wiadomo dokładnie kto dziedziczy

Opinia pierwsza dotyczy sprawy o dział spadku. Opinia druga dotyczy postępowania spadkowego. To dwie osobne sprawy i nie należy ich mieszać. Było przeprowadzone postępowanie?

Tak jak napisałem: nie było jeszcze żadnej sprawy. Pod tym pojęciem rozumiem wszelkie czynności dokonane przed sądem, w tym złożenie wniosków

To najpierw postępowanie spadkowe przed sądem lub u notariusza.

Jeden wniosek może łącznie obejmować zarówno stwierdzenie nabycia spadku jak i dział spadku więc warto podać sposób podziału jeżeli zgłasza się taki połączony wniosek.

Powrót