dział spadku - mieszkanie i samochód

• Autor wątku Autor wątku aa81693
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aa81693

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdczenie.

W ubiegłym roku zmarł mi ojciec . Odbyła sie juz rozprawa odnośnie ustalenia praw do spadku ,które nabyli :matka ,ja i brat( w równych częściach ,po 1/3 części)
Czeka nas rozprawa odnośnie działu spadku :działowi będzie podlegać mieszkanie (ojciec był właścicielem prawa do własnościowego mieszkania spółdzielczego) oraz samochód (zarejestrowany na ojca).

Moje pytanie dotyczy sposobu podziału,czy będzie to wyglądało ,że:

a) mieszkanie oraz samochód ( po 1/3 części na każde z nas)

czy może też

b) mieszkanie oraz samochód ( 1/2 dla matki a pozostałe 1/2 na 3 części dla każdego z nas).

Będę wdzięczny za odpowiedź : przepraszam z góry ale jestem zupelnym laikiem jesli chodzi o znajomośc prawa ..

pozdrawiam
Adam

Jeżeli Pana ojciec zmarł w ubiegłym roku to wydaje mi się, że zastosowanie będą miały jeszcze przepisy wtedy obowiązujące, czyli Pana mama dostanie 1/2 a Pan z bratem po 1/4. Tak myślę.

ale tutaj trzeba przeanalizowac jeszcze rozporzadzenie o prostym dziedziczeniu pojazdow mechanicznych wysokopreznych i zaprzegow konnych. Z tego aktu jak byk wynika, ze macie udzialy spadkowe po 1/3, a podzielic sobie to mozecie jak tylko chcecie.

Nikt Ci nie odpowie na forum z kodeksu do jakiego majatku nalezalo mieszkanie i auto. Jesli nabyte w trakcie malzenstwa to z reguly do majatku malzonkow to wchodzi, jesli to np darowizna byla, to z reguly do majatku osobistego ojca. W zaleznosci, czy to byl majatek osobisty ojca, czy majatek malzenski to te spadkowe udzialy odnosza sie albo do calosci albo do polowkowego udzialu we wlasnosci tych rzeczy Bo w tym drugim wypadku tylko te polowe nalezaca do taty odziedziczyliscie. W uproszczeniu - mama ma swoja stara polowe plus dziedziczy dodatkowo 1/3 polowy ojca, a wy swoje czastki.

Powrót