Dział spadku, spłata drugiego spadkobiercy

• Autor wątku Autor wątku Ekta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ekta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o pomoc,
Toczy się właśnie sprawa o dział spadku.
Życzeniem Babci (w testamencie) było zachowanie nieruchomości w całości w rękach 1. spadkobiercy i spłata przez niego (połową wartości) 2. spadkobiercy.
Niestety kwota spłaty będzie spora.
Pytanie:
Czy Sąd może uwzględnić moją prośbę (wniosek) o spłatę drugiego spadkobiercy w 2 lub 3 ratach w ciągu 2 lat ?

Witam,

podstawa prawna jest (art. 212 kc w związku z 1035 kc).
Możliwe jest nawet rozłożenie na 10 lat.
Co do szans - trudno powiedziec.

No właśnie z tym 212 kc jest podobno tak, że nie ma zastosowania do postępowania spadkowego, ale nigdzie nic więcej na ten temat nie mogę znaleźć.

Po pierwsze, takie rozrządzenie babci nie jest bezwzględnie zobowiązujące, a powinno być przestrzegane przez spadkobierców w miarę możliwości, a co do art. 212 § 3 kc, to ma on zastosowanie w postępowaniach działowych (art. 1035 k.c.), co więcej Sąd spadku przy rozstrzygnięciu sprawy o dział ma obowiązek z urzędu stosować ten przepis, ma oceniić (bez względu na istnienie wniosku strony w tej materii) czy istnieje potrzeba odroczenia lub rozłożenia na raty spłat lub dopłat. Sąd w postanowieniu kończącym sprawę ma obowiązek rozstrzygnąć kiedy należy dokonać spłaty lub dopłaty, jeżeli tego nie zrobi w osnowie(nie stwierdzi na jakie raty kiedy - czy natychmiast czy też w odroczonym terminie), to należy dokładnie przeanalizować uzasadnienie, natomiast gdy i to nie da odpowiedzi, można wnieść wniosek o uzupełnienie postanowienia w przedmiocie tych terminów / art. 351 § 1 w zw. z 13 § 2 k.p.c./.

ps. 1 jeżeli jest to gospodarstwo rolne to spłaty można obniżyć /art. 216 k.c./
2 istnieje również możliwośc rozłożenia na raty innych świadczeń oprócz spłat i dopłat, które są rozstrzygane w zakresie tego postępowania, na zasadach ogólnych z art. 320 kpc

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) podniosły mnie na duchu.

Zrozumiałam, że życzenie Babci nie musi być przez sąd uwzględnione. Jednak mam nadzieję, że Sąd się do niego przychyli podczas działu, i znisie współwłasność z 2. spdkobiercą i wyznaczy mi jego spłatę, mam nadzieję że w ratach.
Przemawia za tym wola testamentowa Babci, a także fakt, że działka przylegająca do testamentowej nieruchomości (też działki) jest moją własnością i z punku widzenia Babci obia te obszary stanowiły całość od kilkudziesięciu lat (jeszcze jej młodości). Ponadto, całym tym terenem (wyglądającym nawet jak spójna całość) zajmuję się, dbam i używam od wileu lat, płacąc za obie częśći podatki.

Powrót