Dział spadku w częściach równych

• Autor wątku Autor wątku TOMASZ1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TOMASZ1

Stały bywalec
Odpowiedzi
489
Dziedziczenie ustawowe - sprawa o stwierdzenie nabycia spadku przed sądem zakończona. W trakcie uprawomocnienie się.

Sprawa dotyczy mieszkania. Moja część to 1/3 i po 1/3 innych 2 -ch spadkobierców.

Moje pytania. Z góry bardzo dziękuję.

Czy po uprawomocnieniu się stwierdzenia nabycia spadku powinienem wysłać pismo do pozostałych spadkobierców z żądaniem o umożliwienie korzystania ze swojej współwłasności? Nigdy w żaden sposób nie i żadnej części nie byłem i nie jestem posiadaczem w jakikolwiek sposób tego mieszkania. Prawdopodobnie to mieszkanie jest wynajmowane. Czy zaproponować umowę sposobu korzystania z nieruchomości?

Czy bez działu spadku mogę sprzedać swoje "udziały" 1/3 bez zgody pozostałych dwóch spadkobierców?

Teraz planuję złożyć wniosek niezgodny o dział spadku po 1/3 dla trzech osób współwłasność mieszkania, czy to jest logiczne?
Moje uzasadnienie jest takie, że po stwierdzeniu nabycia spadku jestem wierzycielem solidarnym i jako jedyny jestem ściągalny, a mieszkanie jest systematycznie zadłużane.
Czy po dziale spadku będę odpowiadał tylko za swoją część ?
Po takim dziale kolejnym krokiem może być z mojej strony zniesienie współwłasności, ponieważ może to dla mnie być korzystne, gdyż pozostali współwłaściciele czerpali pożytki z wynajmu ponad 10 lat, a ja nie byłem w posiadaniu mieszkania.

Dziękuję bardzo

Ostatnia edycja:
TOMASZ1 napisał:
Czy bez działu spadku mogę sprzedać swoje "udziały" 1/3 bez zgody pozostałych dwóch spadkobierców?
Bez zgody może Pan zbyć cały swój udział w spadku ale zbycie udziału w poszczególnym przedmiocie należącym do spadku bez zgody może być bezskuteczne wobec pozostałych spadkobierców choć nawet wtedy pozostanie ważne.
TOMASZ1 napisał:
Moje uzasadnienie jest takie, że po stwierdzeniu nabycia spadku jestem wierzycielem solidarnym i jako jedyny jestem ściągalny, a mieszkanie jest systematycznie zadłużane.
Odpowiada Pan za długi powstałe od czasu kiedy jest Pan współwłaścicielem, odpowiedzialność wobec spółdzielni jest solidarna.

Ostatnia edycja:
Powrót