Dział spadku w toku a współwłasność działek

• Autor wątku Autor wątku Analogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Analogia

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam,
uczestniczę w sprawie o dział spadku. Przedmiotem sprawy jest nieruchomość rolna składająca się z kilku działek.
Mam w związku z tym pytanie: czy do momentu wydania i uprawomocnienia sie wyroku, w którym sąd dokona ostatecznego podziału nieruchomości miedzy uczestników, nieruchomość ta jest traktowana jako współwłasność tych osób? Czy odnoszą się do niej przepisy o zarządzie rzeczą wspólną?
I czy sytuację zmienia fakt, iż nieruchomość jest w całości dziedziczona (wg postanowienia o nabyciu praw do spadku) przez jednego z uczestników, który na pierwszej rozprawie zdecydował, iż zamiast spłacać resztę z należnych jej udziałów, prosi sąd o dokonanie podziału w naturze?
Moje pytanie wynika z faktu, iż własność w przypadku dziedziczenia nabywa się przecież z chwilą otwarcia spadku, zatem część, która mi przypadnie, będzie moją własnością od momentu otwarcia spadku... I podobnie z resztą uczestników. Czyli nigdzie nie ma miejsca na żadną współwłasność...
Będę bardzo wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.
Pozdrawiam
Analogia

Nieruchomość co do zasady jest współwłasnością wszystkich spadkobierców w częściach wskazanych w postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, wyjątek dotyczy gospodarstw rolnych. Co to znaczy 'nieruchomość jest w całości dziedziczona orzez jednego uczestników"?

Witam,
dziękuję za odpowiedź.

[cytat="Nauzicaa":1f8szozk]Nieruchomość co do zasady jest współwłasnością wszystkich spadkobierców w częściach wskazanych w postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, wyjątek dotyczy gospodarstw rolnych. Co to znaczy 'nieruchomość jest w całości dziedziczona orzez jednego uczestników"?[/cytat:1f8szozk]

Mam pytanie: na czym polega ten wyjatek, dotyczący gospodarstw rolnych?
Działki o których piszę stanowią właśnie gospodarstwo rolne...

A sformułowanie że nieruchomość jest dziedziczona w całości wynika z postanowienia o przyznaniu praw do spadku, gdzie sformułowano to mniej więcej tak: "z tym, że spadkowe gospodarstwo rolne dziedziczy w całości ten-a-ten" (mam wrażenie że to wynika z tendencji w polskim prawie do nierozdrabniania gospodarstw, nie znam jednak szczegółów). Czy to coś zmienia?

Będę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam
Analogia

Witam,
będę naprawdę bardzo wdzięczna za wyjaśnienie mi, choćby po krótce, zagadnień o których piszę...
Mam też ogromna prośbę do użytkownika Nauzicaa o uściślenie, jeśli gospodarstwa rolne są wyjatkiem i nie dotyczy ich współwłasność, to co ich dotyczy? Ustalenie tego w tym przypadku może okazać się kluczowe...

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Analogia

Jeżeli w postanowieniu jest zaznaczone, że gospodarstwo dziedziczy konkretna osoba, to nie ma mowy o współwłasności, tylko po prostu postanowieniem sądu zostało ono przyznane tej osobie.

Witam,
dziękuję bardzo za odpowiedź. To właściwie wszystko wyjaśnia;)

Tak z ciekawości zapytam tylko jeszcze, jak przedstawiałaby się kwestia własności dzialek rolnych, gdyby w postanowieniu nie odziedziczyła ich jedna osoba? Jakie przepisy regulują tę kwestie?

Będę wdzieczna za odpowiedź na jeszcze te pytania.
Pozdrawiam
Analogia

Wtedy działki byłyby przedmiotem współwłasności spadkobierców i stosowałyby się do nich przepisy KC o współwłasności (199 i n.), z modyfikacjami zawartymi w przepisach o wspólności spadku.

mam pytanie czy jeżeli ja wraz zsiostrą may dom wraz z działką zapisany na współwłasność po połowie to czy siostra może swą część zapisać komuś bez mojej zgody ?

Dział spadku jest dokonany?

I "zapisany" oznacza, że Jest pan Z Siostrą spadkobiercami, czy też, ze otrzymało dom w ramach zapisu?

Ostatnia edycja:
Powrót