dział spadku ze spłatą

• Autor wątku Autor wątku Krzysztoff1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztoff1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
dzień dobry. Proszę o poradę .
Są w sprawie 3 osoby spadkobiercy. Chcemy przeprowadzić dział spadku ze spłata jednego ze spadkobierców.Pytanie moje dotyczy ceny za jaka chce spłacić jednego ze spadkobierców. Spadkobierca wogole nie chce pieniedzy za to mieszkanie w tej chwili nikt nie zamieszkuje go, ale wykluczamy z róznych powodów darowiznę. Jesli cena bedzie za niska narażam sie na urząd skarbowy zapewne. Kiedyś znalazłem wyrok sądu w którym zasadzono cene niższa z uzasadnieniem że spłacający opiekował i opiekuje sie osoba spłacaną ( nie jest to dożywotka). Ja tez opiekuje sie wujkiem ale on ze mna nie mieszka. Wozimy go do lekarza, na zakupy bo jest osoba niepełnosprawną.Kupujemy mu potrzebne rzeczy.
Chciałbym taka umowę z wujkiem sporządzić -i tu moje pytanie
1. czy taka umowę u notariusza czy w sądzie
2. Czy urząd skarbowy może podważyć taka umowe
3. Chcemy oczywiście go spłacić - czy gotowka można czy musi byc przelew?
4 I oczywiście cena...mieszkanie jest warte ok. 320000 zł. Wujek ma 25 % udziałów ale to śa udziały ustawowe. Pieniądze jakie moge mu zaoferować to ok 50 tyś. plus opieka do konca zycia. Czy jesli sprawa bedzie w sądzie sąd na nasz wniosek moze mu przyznac mniejszy udzuał w spadku i wtedy automatycznie cena niża bedzie.
5. Wujek ma córkę która lekko mówiąc jest nieobecna w jego życiu, ogólnie nie utrzymuje z ojcem kontaktu. Czy jesli cos się kiedyś stanie z wujkiem nie narażę sie na sprawę w sądzie o zachowek po jej ojcu z jej strony
z góry dzikuje za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
1. umowa u notariusza ale można też wystąpić o sądowy dział spadku
2. nie, dział spadku nie podlega opodatkowaniu
3. gotówka lub przelew
4. cenę oraz sposób podziału (bez spłat lub z jaką spłatą) ustalacie sami przed notariuszem. Także w przypadku zawarcia ugody w sprawie przed sądem. Sąd zatwierzi ugodę po jej zbadaniu pod kątem tego czy jest zgodna z prawem i nie zmierza do jego obejścia oraz czy jest zgodna z zasadami współżycia społecznego, nie prowadzi do pokrzywdzenia żadnej ze stron i nie zwiera nieekwiwalentnych świadczeń wzajemnych
5. nie o ile dział spadku będzie przewidywał spłatę wujka

dziekuje bardzo za szybka odpowiedz.
bardzo prosze jesli mozna o wyjasnienie pkt. 4.co znaczy nieekwiwalentne swiadczenie wzajemne? dziekuje z góry

Sąd przed zatwierdzeniem ugody bada czy jej postanowienia nie będą krzywdziły żadnej ze stron w kwestii ekwiwalentności świadczeń tj. sąd sprawdzi czy w zamian za udział wujek otrzymuje spłatę (w tym w formie pieniężnej i/lub w postaci innych świadczeń) w wysokości odpowiadającej wartości tego udziału. Sąd porówna wartość udziału wujka ze świadczeniami jakie ma wujek otrzymać w zamian za udział. Jeżeli nie wystąpi rażąca dysproporcja w wartościach tych dwóch świadczeń to ugoda zostanie w tym zakresie zatwierdzona.

dziekuje bardzo za sprecyzowanie.
i ostatnie pytanie wujek uważa ze część ustawowa jest to chyba 4/18 jest za duza ( uwaza ze jemu wogole to mieszkanie nie przysługuje) bo to mieszkanie nie było jego nigdy miał je tylko dlatego że ciocia wziela z nim slub. ciocia zmarła i zgodnie z ustawą należy mu sie udział. Wujek chce aby wogole jego ustawowa czesc (czyli 4/18 były zapisane na mnie) a jesli sie nieda to najwyzej - 2/18 ewentualnie mu spłacic a drugie 2/18 należało do mnie jako dla osoby która de facto opiekowała sie w ostatnich latach nim i ciocią. i taki podział chce przedstawic w sądzie ( lub przed notariuszem)
czyli jest do podziału po zmarłej: 12/18 udziału
4/18 jeden spadkobierca
4/18 plus wujka 2/18 -ja
i wujek 2/18 ze spłata przezemnie.
i tu jeszcze to pytanie czy notariusz tez bada /porównuje te wartosc? czy lepiej isc do sadu?

Ostatnia edycja:
a jesli wujek wogole chce aby jego ustawowa czesc przypadła mi (trzeci spadkobierca godzi sie na to) czy taki podział sad tez moze uznac?jak w tym przypadku wygla sprawa w sadzie? Tutaj wujek dziedziczyłby to co na koncie ciocia miała i ruchomosci z ich ostatniego miejsca zamieszkania, oraz pojazd ktory posiada.
wogole nie bierzemy pod uwage darowizny (chodzi o ewentualny zachowek dla jego zstepnych)

Krzysztoff1 napisał:
i tu jeszcze to pytanie czy notariusz tez bada /porównuje te wartosc? czy lepiej isc do sadu?
Nie bada.
Krzysztoff1 napisał:
a jesli wujek wogole chce aby jego ustawowa czesc przypadła mi (trzeci spadkobierca godzi sie na to) czy taki podział sad tez moze uznac?jak w tym przypadku wygla sprawa w sadzie? Tutaj wujek dziedziczyłby to co na koncie ciocia miała i ruchomosci z ich ostatniego miejsca zamieszkania, oraz pojazd ktory posiada.
Sąd nie zatwierdzi ugody gdy nieekwiwalentość jest rażąca. Jeżeli w ramach podziału wartość przekazanych wujkowi przedmiotów lub praw w zamian za udział jest chociaż zbliżona do wartości udziału wujka to ugoda z dużym prawdopodobieństwem zostanie zatwierdzona przez sąd.

Ostatnia edycja:
Powrót