Działalność artystyczna

• Autor wątku Autor wątku Ceallach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ceallach

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć Wam wszystkim :)
*jeśli zły dział, albo pytanie było zadane (żeby nie było, szukałam), to przepraszam najmocniej :(

Chodzi o sprzedawanie rękodzieła. Jak to z tym w końcu jest?
Z różnych źródeł otrzymałam różne odpowiedzi, w internecie szukałam informacji i nie uzyskałam ostatecznej i konkretnej odpowiedzi. A jestem zupełnie zielona jeśli chodzi o ten "urzędniczy" język.

Czy sprzedając od czasu do czasu swoje dzieła lub robiąc coś na zamówienie za pośrednictwem swojej strony na facebooku muszę od razu zakładać działalność gospodarczą? Wiążą się z tym na pewno niemałe koszty, skoro wielu tego unika, a początkujący w tym dziale na pewno nie zarobi tyle, by pokryć wszystkie związane z tym podatki.

Wiem też, że sprzedawanie do kwoty wolnej od podatku jest z tym w ogóle niezwiązane i nie można się tym sugerować przy sprzedaży swoich prac, bo nie tyczy się to samej działalności i jej struktury.

Czytałam też o tym, że nie trzeba od razu zakładać działalności gospodarczej, ale trzeba płacić od tego podatki, rozliczać się w PIT i prowadzić ewidencję VAT. Czy ktoś mógłby przybliżyć mi ten temat i potwierdzić, bądź też zaprzeczyć czemuś takiemu?

Planuję kiedyś zacząć dorabiać sobie w ten sposób i nie chcę napotkać związanych z tym nieprzyjemności. Wolałabym robić wszystko legalnie i uniknąć płacenia kar. Jednak nasze prawo dla takiego laika jak ja, nie jest na tyle proste i jasne, żebym mogła to zrozumieć z samego czytania ustaw, dlatego proszę Was o pomoc.

Dziękuję z góry i życzę miłego dnia! :)

Na początek poczytaj podobne tematy na samym dole strony oraz użyj opcji Szukaj , bo temat był wielokrotnie omawiany.

Ojojoj. To wtedy bardzo źle szukałam. Dziękuję! :)

Powrót