Działalność deweloperska w spółce z o.o.

• Autor wątku Autor wątku arkopolo007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkopolo007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Chciałem upewnić się odnośnie do toku swojego rozumowania w poniższej kwestii. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Mianowicie, w niedalekiej przyszłości planuję rozpocząć małą działalność deweloperską w ramach spółki z o.o. Zastanawiam się jak podatkowo ujmowany jest zakup działki pod wybudowanie nieruchomości na sprzedaż. Moje rozumowanie jest następujące.

1) W momencie kupna takowej działki od osoby prawnej, wówczas takowa transakcja nie różni się od zakupu innego rodzaju materiałów na fakturę VAT (płatność brutto i późniejsz odliczenia podatku).

2) Jeśli jednak stroną sprzedającą jest osoba fizyczna to nie wystawi ona faktury VAT (brak możliwości późniejszego odliczenia), a kupujący jako osoba prawna będzie musiał dokonać płatności podatku PCC 2%.

Jeszcze jedna kwestia tyczy się zwrotu podatku VAT. Gdy w takowej działalności najpierw dokonuję zakupów materiałów z podatkiem 23% oraz usług z podatkiem 8%, a następnie sprzedaż gotowej nieruchomości odbywa się po stawce 8%, to rozumiem, że o wynikający z tego rozrachunku zwrot VAT mogę ubiegać się dopiero po wystawieniu faktury sprzedaży?

Ad. 1) Nie od osoby prawnej - tylko jeżeli są opodatkowane VAT (art. 2 pkt 4) lit a)) oraz jeżeli przynajmniej jedna ze stron transakcji jest zwolniona od podatku od towarów i usług (art. 2 pkt 4) lit. b)).

Ad. 2) nie tylko fizyczna - patrz ad.1

W każdej chwili można wnioskować o zwrot VAT - ale po co?

A tak poza tematem po twoich pytaniach: moja dobra rada, z którą nigdy się nie pomyliłem wobec tych co nie posłuchali: nie ładuj się w ten "biznes" bo nie masz jakiekolwiek wiedzy i tylko na tym stracisz.
Jeszcze brakowało pytania czy to prawda, że mając działalność jako sp. z o. o. odpowiadam tylko do 5 tys. by już potwierdziło w 100%

Dziękuję za odpowiedź. Mogę dopytać do jakiej ustawy odnosisz się dokładnie?

Ustawa o PCC - tak wpisz w google

Czyli doprecyzowując, kiedy strona sprzedającą takową nieruchomość wystawia fakturę, wówczas jako spółka rozliczam ostatecznie transakcję w cenie netto i nie płacę PCC.
Jeśli z kolei stroną sprzedającą jest osoba nie wystawiająca faktury, wtedy płacę PCC (jednocześnie finalny koszt pozyskania nieruchomości jest wyższy przy takich samych stawkach brutto w obydwu przypadkach).

Powrót