Działalnośc gospodarcza - a nierejestrowana

• Autor wątku Autor wątku Gustaw96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gustaw96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry.

mam pytanie do Państwa.

od 2020r do 2022r, prowadziłem działalność gospodarczą, w 2022 została zawieszona.

aktualnie w 2023 chciałbym dodatkowo dorobić na sklepie internetowym, na zasadach działalności nierejestrowanej.
Przeczytałem sporo artykułów i dowiedziałem się że nie jest możliwe prowadzenie działalności nierejestrowanej, jeśli w ciągu 5 lat wstecz prowadziło się działalność gospodarczą.

Czy są jakieś wyjątki, uchylenia od tego ?

Co grozi jeśli prowadziłbym takową działalność nierejestrowaną mimo prowadzenia wciągu 5 lat wstecz działąlności gospodarczej ?

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Nie ma wyjątków.
art. 60^1 ust. 1-2 KW:
Kto wykonuje działalność gospodarczą bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.
Tej samej karze podlega, kto nie dopełnia obowiązku zgłaszania do ewidencji działalności gospodarczej zmian danych objętych wpisem

Ostatnia edycja:
Gorzej to chyba obowiązkowe składki ZUS za okres ustalenia prowadzenia działalności.

Jak mozna rozumiec zapis ? wyjątkiem od tej zasady…

4. Jeżeli wykonywałeś działalność gospodarczą w okresie ostatnich 60
miesięcy, nie możesz prowadzić działalności nierejestrowej.

>>>
Wyjątkiem od tej zasady są osoby, które w okresie między 30 kwietnia 2017 r. a 29
kwietnia 2018 r. nie były wpisane do CEIDG lub których wpis w CEIDG został
wykreślony przed 30 kwietnia 2017 r. – one także mogą wykonywać działalność
nierejestrową.

Wyjątek ten dotyczył osób, które prowadziły DG zlikwidowaną na co najmniej rok przed wejściem w życie przepisów o działalności nierejestrowanej - wówczas nie musiały czekać 5 lat aby podjąć się działalności nierejestrowanej.
Ponieważ od wejścia tych przepisów w życie minęło już ponad 5 lat, wyjątek ten jest już de facto martwy.

Patrz art. 195 ustawy zmieniającej z 6 marca 2018 (Dz.U. 2018 poz. 650):
Przepis art. 5 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 1 ust. 1, stosuje się również do działalności wykonywanej przez osoby, które w okresie 12 miesięcy przed dniem wejścia w życie ustawy, o której mowa w art. 1 ust. 1, nie były wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub których wpis został wykreślony z Centralnej
Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej wcześniej niż 12 miesięcy przed dniem wejścia w życie ustawy, o której mowa w art. 1 ust. 1, nawet jeżeli w okresie ostatnich 60 miesięcy przed dniem wejścia w życie tej ustawy wykonywały działalność gospodarczą.

Rozumiam bardzo dziekuje za odpowiedz.

Mam jeszcze jedno pytanie co w przypadku
Kiedy po zawieszeniu dzialalnosci prowadzilbym sklep internetowy przez okolo rok nie wiedząc o tym (przychody by nie przekroczyly 75% minimalnego wynagrodzenia miesiecznie) , moge te przychody rozliczyc w picie rocznym w rubryce dodatkowe zrodla ? Jakie są wtedy rozwiązania ?

Pozdrawiam

Powrót