Działalność gospodarcza ,a praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku kocio123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kocio123

kocio123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mój mąż pod koniec roku 2012 otworzył działalność gospodarczą (metaloplastyka)z dotacji unijnych pozyskiwaną w urzędzie pracy ,oczywiście w Polsce.Z braku (zima)zamówień znalazł prace w Niemczech.I teraz nie wiemy jak to jest,bo tu płaci Zus i wszystkie składki ,na a w Niemczech ma pracować na umowe ...Czy może ją podpisać?A jeżeli już podpisał(prawdopodobnie dzisiaj):confused: to co sie stanie???Ta praca to tak nagle na nas spadła że nie mieliśmy jak sie czegoś dowiedzieć.Nie wiemy czy może on tam pracować na umowe,czy nie,a może istnieje jakieś inne wyjście?Działalności nie może zawiesić.

będzie podlegał pod niemieckie ustawodawstwo , może pracować nie ma problemu,
składki będą odprowadzane tylko tutaj

Osoba, która jednocześnie normalnie prowadzi działalność na własny rachunek i wykonuje pracę najemną w różnych państwach, podlega ubezpieczeniu w tym kraju, w którym jest pracownikiem.Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...ia-spolecznego/unia-europejska/ustawodawstwo/

http://www.zus.pl/default.asp?p=3&id=105

Ostatnia edycja:
Ato nie koliduje z naszym polskim Zusem?Oni czyli Niemcy nic nie zgłaszają do PL?A co z rodzinnym?

podwójne ubezpieczenie jest niezgodne z unijnymi przepisami

belunia napisał:
podwójne ubezpieczenie jest niezgodne z unijnymi przepisami

Właśnie o to mi chodzi.Tu zus musi płacić przez rok,bo to dopiero początki tej jego firmy i nie wiemy jak to zrobic teraz zeby bylo dobrze :(Tam pracuje w fabryce wogole nie w swojej profesji...

nie musi jak zgłosi ze pracuje w DE

info w linku wyżej
Osoba normalnie zatrudniona i/lub prowadząca działalność w dwóch lub w kilku państwach członkowskich zobowiązana jest zgłosić ten fakt wyznaczonej instytucji w państwie, w którym ma miejsce zamieszkania. Instytucja miejsca zamieszkania określa tymczasowo ustawodawstwo, jakie powinno mieć zastosowanie do tej osoby, na podstawie zasad omówionych w punktach 7-9.

Ostatnia edycja:
Kobieta dzisiaj mi powiedziała w Zusie że tu musimy płacić przez ten rok składki bo teraz nie możemy tego zawiesić bo byśmy musieli oddać całą dotacje do urzedu pracy:mad:
Wiem ze zawracam głowe ale jestesmy w kropce :sad:Z firmy narazie zero dochodu,a z czegos trzeba zyc.Tu sie trafila praca ,ale co dalej:-o

Powrót