Działalność gospodarcza a urlop macierzyński

• Autor wątku Autor wątku Myrta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Myrta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Jestem nowa na forum i nie wiem czy w dobrym miejscu piszę temat ale potrzebuję porady przeszukałam Internet ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Prowadzę działalność gospodarczą od 03.2009 (mały ZUS do 03.2011 i dobrowolna składka na ubezpieczenie chorobowe), dowiedziałam się właśnie, że jestem w ciąży. Moje pytanie brzmi czy po urodzeniu dziecka mogę pójść na urlop macierzyński, pobierać zasiłek macierzyński i jednocześnie prowadzić działalność? Nie prowadząc działalności a pobierając tylko zasiłek nie utrzymam siebie i dziecka - wiem, że zasiłek macierzyński to grosze przy małym ZUSie, czy lepiej ( czy można ) nie zgłaszać do ZUS i normalnie prowadzić działalność ( będzie to dość trudne) ?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Witam
Jeśli prowadzi Pani działalność gospod. to nie przysługuje Pani urlop, tylko sam zasiłek macierzyński, z tego co kiedyś się dowiadywałam to można w tym czasie normalnie pracować w swojej firmie ale podczas pobierania zasiłku trzeba płacić składkę zdrowotną (ok.234zł). Sama jestem w ciąży i prowadzę działalność.Mąż dowiadywał się w ZUSie na ten temat, ale ja nie jestem ekspertem, więc mogło się już coś zmienić. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót