Działalność gospodarcza - problem z meldunkiem

• Autor wątku Autor wątku tdr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tdr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
sytuacja wygląda tak:
Chcę załozyć dzialalność gospodarczą i skorzystać z dotacji z UP. Jestem zameldowany u moich rodziców na stale. Od 2 lat mieszkam w mieszkaniu należącym do mojej dziewczyny. Z oczywistych przyczyn nie podpisywaliśmy zadnych umów najmu itp. Nie jestem tam zameldowany na pobyt tymczasowy, ale to własnie u niej chcę prowadzić firmę.
UP przewiduje 2 mozliwości, które mi najbardziej odpowiadają:

- Udokumentowanie posiadania (lub do wynajęcia) lokalu użytkowego przeznaczonego do prowadzenia działalności gospodarczej lub zamiar prowadzenia działalności gospodarczej miejscu zamieszkania w formalnie wyodrębnionej części przeznaczonej na działalność gospodarczą
- Zamiar prowadzenia działalności w miejscu zamieszkania bez wyodrębnionej części przeznaczonej na działalność gospodarczą

Czy ja przez ostatnie 2 lata mieszkałem u swojej dziewczyny nielegalnie? Jak to teraz załatwić by było zgodnie z przepisami i by UP się nie przyczepił?

Obowiązek meldunkowy jeszcze nie został zniesiony. Powinieneś się zameldować.

tdr napisał:
Jestem zameldowany u moich rodziców na stale. Od 2 lat mieszkam w mieszkaniu należącym do mojej dziewczyny.
Czy oba miejsca znajdują się na terenie działania jednego PUP? Chodzi mi o to gdzie masz zamiar ubiegać się o środki.
Czy mieszkanie dziewczyny jest jej własnością? Wyłączną własnością?Rozumiem, że jest ono w bloku mieszkalnym?
Czy w mieszkaniu da się wygospodarować miejsce do pracy?
tdr napisał:
Jak to teraz załatwić by było zgodnie z przepisami i by UP się nie przyczepił?
Na pewno umowę najmu i pozostałe "zgody" na prowadzenie działalności w mieszkaniu. Odpowiedz na powyższe pytania, żebym mogła Ci napisać konkretnie jakie.

Tak, oba adresy znajdują się w rejonie działań tego samego UP.
Mieszkanie jest jej wyłączną własnością i znajduje się w bloku mieszkalnym.
Mieszkanie jest małe i nie da się fizycznie wydzielić np. całego pokoju tylko do pracy.

Usługi marketingowe. W praktyce potrzebuję jedynie biurka z komputerem. Żadnych klientów na miejscu.

Będzie Ci zatem potrzebna umowa najmu lokalu bądź chociaż meldunek tymczasowy (choć w mojej ocenie umowa będzie raczej konieczna) oraz zgody administratora budynku (spółdzielni) na: 1. prowadzenie działalności gospodarczej w lokalu mieszkalnym, 2. umieszczenie szyldu informacyjnego firmy na elewacji budynku.
Natomiast konieczność przystosowania mieszkania do rodzaju DG oceni już sam PUP. Nie jest to kwestia, którą rozstrzygniemy na forum.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi. Jesli dobrze rozumiem, to wystarczy mnie teraz zameldowć tymczasowo i będę mógl skorzystac z mozliwośc jaka daje Up, czyli:

Zamiar prowadzenia działalności w miejscu zamieszkania bez wyodrębnionej części przeznaczonej na działalność gospodarczą

Czy tak? I rozumiem, że ta opcja nie pozwala ujmować kosztów lokalu (rachunki, czynsz itp.) jako koszty firmy?

tdr napisał:
Dziękuję za odpowiedzi. Jesli dobrze rozumiem, to wystarczy mnie teraz zameldowć tymczasowo i będę mógl skorzystac z mozliwośc jaka daje Up, czyli:

Zamiar prowadzenia działalności w miejscu zamieszkania bez wyodrębnionej części przeznaczonej na działalność gospodarczą

Czy tak?
Nie wiem skąd jest tekst, który zaznaczyłeś kursywą, więc nie potwierdzę czy jest to prawda.
Masz po prostu wykazać w PUP, że możesz i masz prawo prowadzić działalność w miejscu, w którym wskazałeś we wniosku... czyli, że posiadasz prawo do użytkowania lokalu poprzez np. akt własności, umowę najmu itp.... i wszelkie potrzebne zgody od administratora budynku.
tdr napisał:
I rozumiem, że ta opcja nie pozwala ujmować kosztów lokalu (rachunki, czynsz itp.) jako koszty firmy?
To akurat reguluje umowa zawarta pomiędzy właścicielem lokalu, a najemcą czy też użytkownikiem lokalu. Jeśli w umowie będzie wykazany koszt wynajmu lokalu, to i te koszty przyszła firma musi ponieść.

PUP przy ocenie zasadności przyznawania środków nie będzie analizował stopnia zażyłości pomiędzy Tobą a właścicielką lokalu (nie ma to absolutnie znaczenia w sytuacji kiedy nie jesteście małżeństwem), natomiast na pewno zainteresuje go dokument regulujący prawo do użytkowania lokalu na potrzeby działalności Twojej gospodarczej. Może w sytuacji kiedy nie chcesz korzystać z lokalu odpłatnie należy rozważyć opcję "użyczenia lokalu"... co jednak nie zwalnia z uzyskania zgód od administratora budynku.

Ostatnia edycja:
Fragment napisany kursywą to jedna z opcji akceptowalna przez UP.
A czy umowa najmu/uzyczenia nie odnosi się tylko do sytuacji, gdy cały lokal przeznaczony jest na działalność? Bo sytuacja wyglada tak, że zamierzamy tam mieszkać, a moje miejsce pracy stanowić będzie biurko w kącie.

tdr napisał:
czy umowa najmu/uzyczenia nie odnosi się tylko do sytuacji, gdy cały lokal przeznaczony jest na działalność? Bo sytuacja wyglada tak, że zamierzamy tam mieszkać, a moje miejsce pracy stanowić będzie biurko w kącie.
Niekoniecznie... Wszystko zależy od rodzaju działalności gospodarczej, oceny przez PUP konieczności posiadania "biura" działalności" oraz innych niezwiązanych z samą działalnością warunków użytkowania lokalu.

Fakt użytkowania lokalu na potrzeby prywatne jest osobną sprawą i w tym zakresie wypowiedziała się już Ag_Maz
Kobieta.gif
w poście nr 2.

Ostatnia edycja:
Co do obowiązku meldunku - zamelduję się na okres tymczasowy. To już wiem :)
Co do reszty... Byliśmy w biurze spółdzielni i okazało się, że nie potrzebuję żadnych zezwoleń o ile będzie to tzw. cicha działalność, co w moim przypadku będzie miało miejsce.

Chcę się upewnić, czy dobrze rozumiem:
1. Melduję się na okres tymczasowy
2. Podpisuję umowę najmu na podstawie której mam wydzielone np. 3m2 mieszkania mojej dziewczyny
3. Rejestrując firmę w UM zgłaszam, że wydzielono mi 3m2
4. Za te 3m2 naliczany jest wyższy podatek od nieruchomości
5. 10% rachunków wrzucam w koszty (bo 3m2 to ok. 10% mieszkania)

Ostatnia edycja:
tdr napisał:
Byliśmy w biurze spółdzielni i okazało się, że nie potrzebuję żadnych zezwoleń o ile będzie to tzw. cicha działalność
A dali Ci to na piśmie? Bo nie sądzę, żeby PUP przyznał Ci środki bez kompletnej dokumentacji.

Nie mam tego na piśmie. Sugerujesz, że meldunek + umowa najmu to za mało?

tdr napisał:
Sugerujesz, że meldunek + umowa najmu to za mało?
Dokładnie.
Radzę dokładnie zapoznać się z treścią wniosku oraz wymaganymi dokumentami w zakresie "prawa do lokalu" bądź poradzić się w PUP. Bo jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się wywieszenie szyldu w bloku bez oficjalnej zgody administratora całego budynku.

Ostatnia edycja:
Pani urzędniczka telefonicznie odesłała mnie do następującego punktu w pewnym dokumencie dostępnym na stronie UP a dotyczącym załączników do wniosku:

Wskazanie działań podjętych na rzecz rozpoczęcia działalności dotyczących w szczególności: pozyskania lokalu, uzyskania niezbędnych pozwoleń oraz odbycia szkoleń (wskazane jest dołączenie do wniosku stosownych zaświadczeń potwierdzających kwalifikacje lub uprawnienia oraz oświadczenia od osoby, od której będzie wynajmowany lokal o możliwości wynajmu z chwilą rozpoczęcia działalności gospodarczej, wstępnej umowy najmu lub akt własności w przypadku posiadania własnego lokalu)

Czy to dotyczy mojej sytuacji, tzn. prowadzenia DG w miejscu zameldowania tymczasowego?

Z tego wynika, że na etapie składania wniosku oświadczenie właściciela lokalu lub wstępna umowa najmu wystarczy. Prawdopodobnie wynika to z tego, że aplikowanie o środki nie przesądza o ich przyznaniu.

Natomiast przy podpisywaniu umowy dokumenty już będą konieczne... pozwolenia od administratora budynku również.
Weźmy pod uwagę przykładową sytuację: podpisujesz z PUP umowę, środki zostają przelane na Twoje konto, aż tu nagle spółdzielnia "budzi się", że nie wydała pozwolenia na prowadzenie działalności czy zamieszczenia szyldu... (bo stanowiska spółdzielni odnośnie braku konieczności tego typu pozwoleń nie jesteś w stanie potwierdzić)... i wtedy środki będzie trzeba zwrócić. Dlatego na uzyskanie wszelkich pozwoleństw jest czas przed otwarciem działalności... i myślę, że PUP poprosi o tę dokumentację przed podpisaniem umowy.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Podejrzewam, że takie właśnie jest podejście UP, bo na etapie wnioskowania nie wymaga też innych "konkretnych" dokumentów, a np. same umowy przedwstępne.

Dziękuję za pomoc :)

Witam, mam chyba podobna sytuacje.
Planuje zalozenie dzial. gosp. w mieszkaniu mojej dziewczyny i zamieszkanie tam, ale tylko w przypadku otrzymania dotacji. Tzn. nie ma dotacji - nie ma przeprowadzki :)
W zwiazku z tym moze mnie ona zameldowac dopiero za jakis czas, natomiast wniosek zlozyc musze najpozniej do konca miesiaca.
Czy w takiej sytuacji moze to byc traktowane jako załozenie dzialalnosci w miejscu zamieszkania? Bo jak rozumiem miejsce zamieszkania to nie to samo co miejsce zameldowania?

apronko napisał:
Bo jak rozumiem miejsce zamieszkania to nie to samo co miejsce zameldowania?
Jeśli osoba ma zamiar zamieszkiwać w danym miejscu ponad 3 miesiące, to ma obowiązek dokonać meldunku. Szczegóły- https://msw.gov.pl/pl/sprawy-obywatelskie/ewidencja-ludnosci-dowo/obowiazek-meldunkowy/4520,INFORMACJE-OGOLNE.html

Czy przemeldowanie do mieszkania dziewczyny oznacza również zmianę PUP?
Moim zdaniem na etapie składania wniosku wystarczy przedwstępna umowa najmu lokalu na potrzeby ewentualnej DG.

Ostatnia edycja:
Powrót