działalność gospodarcza + umowa o staż

• Autor wątku Autor wątku nicholai
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicholai

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
prowadzę działalność gospodarczą, a oprócz tego podpiszę jeszcze umowę o staż dodatkowo (obie działalności w niczym sie nie pokrywają). jak w takim wypadku sie rozlicza z US, ZUS itp.?

Jaką umowę o staż? Z kim? Pan ma odbyć ten staż? Kto kieruje na ten staż?

jaka umowa o staz? tego nie wiem, wiem ze ma to byc umowa cywilno-prawna. na staz nikt mnie nie kieruje, jestem studentem i chce odbyc letnie praktyki w celu zdobycia nowych doswiadczen, a dzialalnosc gospodarcza w tym momencie bedzie traktowana dodatkowo (posrednictwo finansowe), ale tez nie chce zawieszac dzialalnosci. z kim? z firma z branzy FMCG

Proszę nie używać określeń "staż", "praktyka" jeśli ma to być dorywcza praca sezonowa w okresie wakacji wykonywana na podstawie umowy zlecenia.
Wprowadza to w błąd osoby chcące udzielić odpowiedzi.
Składek nie płaci się od zleceń zawieranych ze studentami, którzy nie ukończyli 26 lat. Jednak należy wiedzieć, że o tym, kiedy ktoś przestaje być studentem, nie decyduje jak kiedyś data 30 września, lecz obrona dyplomu lub w przypadku zawodów medycznych zaliczenie ostatniego egzaminu bądź praktyki.
Co do działalności gospodarczej, to opłacać będzie Pan takie same składki jak dotychczas.

[cytat="Janusz M."]Proszę nie używać określeń "staż", "praktyka" jeśli ma to być dorywcza praca sezonowa w okresie wakacji wykonywana na podstawie umowy zlecenia.
Wprowadza to w błąd osoby chcące udzielić odpowiedzi.
[/cytat]

Nie ma byc to dorywcza praca sezonowa. Ma to byc praktyka 3-miesieczna w Colgate-Palmolive Poland, w dzialach Sprzedazy i Marketingu. Wyjasniam, zeby nie bylo nieporozumien :) A powiedziano mi, tak jak napisalem, ze bedzie to "umowa o staz".

Głupoty wymyślają aby tylko otumanić chętnych. Będzie to znowu jakaś umowa zlecenie dla "domokrążcy" do której nie ma zastosowania kodeks pracy.
Co do rozliczeń, to nic nie można powiedzieć nie znając treści tej "umowy".

Powrót