Działalność gospodarcza w dwóch krajach ?

• Autor wątku Autor wątku pectore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pectore

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Niemcy / Polska
Odwieczny problem i szukałem, przyznam nie raz czegokolwiek na ten temat.

Otóż od 1.5 roku prowadzę firmę w Niemczech tzw. gewerbe. Tu jestem też zameldowany i tu też żyję aktualnie na stałe. Zameldowanie w Polsce oczywiście też istnieje.

Prowadzę działalność bardziej ogrodniczą ale chciałbym zająć się również sprzedażą kont www domen itd. Jako, że w większości lub w 100% wolałbym żeby usługi hostingowe tzw. konta www były kierowane do osób w Polsce to chciałem założyć drugą działalność w Polsce. Ale hola hola... co z ZUSEM ? co z podatkiem ?

Dwa pomysły mi przyświecały tj .
1. Dopisek do gewerby w Niemczech o rodzaju prowadzenia działalności po czym mogłbym założyć stronę costam.de w języku polsko / niemieckim i kierowalbym swoje uslugi w wiekszosci dla niemcow, ale jakby jakis polak kupil np przez paypala to rachunek bylby wystawiany normalnie tak jak niemcowi.
2. zalozenie drugiej dzialalnosci w polsce, nie mniej jednak siedziba w Niemczech ? chyba to wedlug naszego prawa nie bardzo wspolgra.

Oczywiscie jest to dosc zagmatwane, najprostszym sposobem byloby pewnie isc do urzedu rozszerzyc swoja dzialalnosc gospodarcza o sprzedaz kont www i po prostu rozliczac wszystko w euro, poniewaz paypal zapewne i tak przelicza wszystko w euro. No tak, tylko nie kazdego nazwisko na paypalu pewno widac, czyli na kogo znow rachunek

Powiem wprost. Praca legalna w naszych czasach jest gorsza od czarnej.

Powrót