Działalność gospodarcza w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku mark86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mark86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Witam,

Prowadzę działalność gospodarczą od 2009 roku w Polsce. Zakres działalności to specjalistyczne usługi budowlane-hydroizolacje (abdichtungssysteme) oraz sprzedaż materiałów budowlanych (chemii budowlanej do hydroizolacji). Chciałbym również podając usługi na terenie Niemiec jako firma jednoosobowa zatrudnijąca ludzi z Polski max 2 osoby.

Moje pytania brzmi:

Czy mogę prowadzić działalność gospodarczą zarejestrowaną w Polsce na terenie Niemiec i czy muszę tam otworzyć nową firmę?

Czy potrzebuję jakiegoś specjalnego zezwolenia do wykonywania zawodu z Industrie und Handelskammer lub Handelwerkskammer? (Nie wiem do czego zakwalifakować moją dziedzinę).

Czy wygodniej będzie tu zamknąć działalność i tam otworzyć nową firmę tylko nie wiem czy będę musiał uzyskać specjalne pozwolenie z Industrie und Handelskammer lub Handelwerkskammer?

Czy jeśli forma będzie zarejestrowana w Polsce gdzie mam odprowadzać składki ZUS i podatki?

Pozdrawiam

Możesz wykonywać usługi w Niemczech nie otwierając tam działalności.

Jeżeli nie będziesz posiadał tam biura a jedna budowa nie będzie trwałą dłużej niż 12 miesięcy, podatek dochodowy płacisz tylko w Polsce.

Do Izby Rzemieślniczej właściwej dla miejsca wykonywania zlecenia zgłaszasz wykonywanie zlecenia. Będziesz musiał wykazać, że ty lub kierownik posiada kwalifikacje zawodowe lub doświadczenie.

W branży budowlanej musisz płacić pracownikom niemieckie stawki minimalne, zgłosić ich i odprowadzać składki do kasy urlopowej (SOKA-BAU), zgłosić świadczenie usługi do urzędu celnego (Zollamt).

Jeżeli pracownicy mają zaświadczenia A1, płacisz nadal składki do ZUS-u w Polsce. Zaliczki na podatek dochodowy pracowników odprowadzasz również w Polsce, jeżeli nie przebywają oni dłużej niż 183 dni w roku w Niemczech.

Powrót