Działalność gospodarcza w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku orvi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orvi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Założyłem jednoosobową firme w niemczech (prace w ogrodzie,sprzatanie,kosmetyka samochodowa).
Z pierwszymi dokumentami sobie poradziłem i wypełniłem. Ale przyszły nastepne:/ Może ktoś jest w stanie mi pomóc,ktos kto juz przez to przebrnął.
Jeśli nie to może chociaż znacie jakieś w firmy w Monachium lub okolicach które sie zajmuja doradztwe w tych sprawach. Dzieki

[cytat:18nr0f5i]
Witam,
przez jakis juz dluzszy czas sledze roznego rodzaju fora polonijne i w zwiazku
z tym chialabym zaproponowac pomoc prawna w dziwdzinie pytan zwiazanych z
wszelkiego rodzaju pozwoleniami o prace, zakladaniem firmy i ubezpieczeniami na terenie Niemiec,
zajmuje sie doradztwem prawno-inwestycyjnym na codzien , dlatego tez jak macie
jakiekolwiek watpliwosci to podaje maila i namiary teleinformacyjne:
E-mail: Pauline.1983@gmx.de
GG: 8237717
Tel: 00491724287381
Pozdrawiam serdecznie i w razie watpliwposci zapraszam:)
Paulina Budziak
[/cytat:18nr0f5i]
Spróbuj tu

witam mam do ciebie pytanko: tez zamierzam zalorzyc firme w niemczech i rowniez w monachium i chcialam zapytac czy przy wlasnej firmie potrzebowales tez zalatwiac pozwolenie na pobyt? i jak tam wogole biurokracja niemiecka robia problemy? z czym bylo najwicej zamiszania i czy nawiazales kontakt z kims kto pomaga polakom w monachium w tych sprawach? pozdrawiam goraco kasia :D

Cześć

Ja niestety nie przebrnąłem przez cały proces rejestracji. :(

Po zameldowniu się w Gewerbramt otrzymałem w krótkim czasie pakiet dokumentów które musiałem wypełnić (był tam między inymi pytanie szacowany roczny przychód, określenie czy chce korzystać z regulacji dla małych przedsiębiorst- chciałem, a także inne pytania, z których czesc dotyczyła mnie i mojej działalnosci a czesc nie.
Odeslalem te dokumenty a po 2 czy 3 tygodniach otrzymalem kolejne pismo zatytułowane: Dodatkowe pytania do rejestracji wlasnej dzialalnosci :wow:
A tam były pytania w stylu : siedziba firmy (zalaczyc umowe najmu), miejsce zamieszkania(rownierz zaloczyc umowe najmu), czy posiadam sprzet do wykonywania pracy,czy sam ustalam sobie czas pracy,jak finansuje swoje potrzeby w Niemczech w czasie rejestracji dzialalnosci, i wiele innych.
Odpowiedzialem i odeslalem do urzedu. W miedzyczasie otrzymałem jeszcze 2 pisma spoza urzedu finansowego. Jeden z izby rzemieslniczej (znow dziesiatki pytan dot. dzialalnosci, ktora jesli okazalaby sie Handwerke (rękodziełem?) to poniósłbym dodatkowe koszty. Inne pismo dot. koniecznosci ubezpieczenia zdrowotnego (choc mialem prywatne ubezpieczenie zdrowotne) A wiec koszty a odpowiedz z urzedu finansowego nie nadchodzila. Trwało to ponad miesiac ,zblizał sie dzien gdy miną 3 miesiace mojego pobytu w Niemczech (a wiecej nie można). Postanowiłem wiec wymeldowac firme. Bo przeciez trzeba się z czegos utrzymac a jak to zrobic gdy nie mozna pracowac a oszczednosci topnieja w oczach. Gdybym mial to robic jeszcze raz to skorzystalbym raczej z usług firmy która sie tym zajmuje, ale to kosztuje. A ja na pewno nie powtórze tego w Niemczech. Bardzo pomogła mi pani Budziak na która namiary masz na tym wątku. Serdecznie dziękuje Paulino. Pozdrawiam.

Powrót