Cześć
Ja niestety nie przebrnąłem przez cały proces rejestracji.
Po zameldowniu się w Gewerbramt otrzymałem w krótkim czasie pakiet dokumentów które musiałem wypełnić (był tam między inymi pytanie szacowany roczny przychód, określenie czy chce korzystać z regulacji dla małych przedsiębiorst- chciałem, a także inne pytania, z których czesc dotyczyła mnie i mojej działalnosci a czesc nie.
Odeslalem te dokumenty a po 2 czy 3 tygodniach otrzymalem kolejne pismo zatytułowane: Dodatkowe pytania do rejestracji wlasnej dzialalnosci :wow:
A tam były pytania w stylu : siedziba firmy (zalaczyc umowe najmu), miejsce zamieszkania(rownierz zaloczyc umowe najmu), czy posiadam sprzet do wykonywania pracy,czy sam ustalam sobie czas pracy,jak finansuje swoje potrzeby w Niemczech w czasie rejestracji dzialalnosci, i wiele innych.
Odpowiedzialem i odeslalem do urzedu. W miedzyczasie otrzymałem jeszcze 2 pisma spoza urzedu finansowego. Jeden z izby rzemieslniczej (znow dziesiatki pytan dot. dzialalnosci, ktora jesli okazalaby sie Handwerke (rękodziełem?) to poniósłbym dodatkowe koszty. Inne pismo dot. koniecznosci ubezpieczenia zdrowotnego (choc mialem prywatne ubezpieczenie zdrowotne) A wiec koszty a odpowiedz z urzedu finansowego nie nadchodzila. Trwało to ponad miesiac ,zblizał sie dzien gdy miną 3 miesiace mojego pobytu w Niemczech (a wiecej nie można). Postanowiłem wiec wymeldowac firme. Bo przeciez trzeba się z czegos utrzymac a jak to zrobic gdy nie mozna pracowac a oszczednosci topnieja w oczach. Gdybym mial to robic jeszcze raz to skorzystalbym raczej z usług firmy która sie tym zajmuje, ale to kosztuje. A ja na pewno nie powtórze tego w Niemczech. Bardzo pomogła mi pani Budziak na która namiary masz na tym wątku. Serdecznie dziękuje Paulino. Pozdrawiam.