Działalność gospodarcza w Polsce, zamieszkanie w DE

• Autor wątku Autor wątku Druyan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Druyan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
stoję przed dylematem - najprawdpodobniej z powodów rodzinnych będę musiała przeprowadzić się do Niemiec.
Prowadzę w Polsce informatyczną działalność gospodarczą, wynajmuję pomieszczenie biurowe na tę działalność, ale z uwagi na specyfikę zawodu - większośc pracy wykonuję zdalnie, mogę ją robić skądkolwiek.
Mam na chwilę obecną podpisany kontrakt z niemiecką firmą, od kilku miesięcy świadczę dla nich usługi z odwróconym VAT.
Mam europejski NIP.
Czy muszę zawieszać działalność przy przeprowadzce? Jak jest z podatkami i ZUSem? Czy moj adres zamieszkania wpływa na działalność?

Możesz kontynuować działalność w Polsce. Problematyczne stanie się jedynie jej opodatkowanie. Jeżeli mieszkasz w Niemczech i całą pracę również wykonujesz w Niemczech, to raczej nie można przypisać tych dochodów twojemu polskiemu "zakładowi" (pojęcie z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Niemcami). Podatek powinieneś płacić w Niemczech. Niemcy mają wysoką kwotę wolną od podatku, przy niskich dochodach opodatkowanie w Niemczech może być korzystne. Ponadto przysługują niemieckie świadczenia, np. Kindergeld.

A jakich formalności wówczas musze dopełnić w Polsce? Zamknac dzialalnosc? Czy jednak nie?

Powrót