Działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku iblis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iblis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam

Przybliżę, o co mi chodzi: Chce wraz ze znajomym założyć stronę internetową, w której dostęp do części materiałów będzie wymagał wysłania sms'a (będą to m. in. ogłoszenia, za umieszczenie których będziemy pobierać opłatę). Wyczytałem u Was na forum, że żeby skorzystać z usługi sms premium muszę zarejestrować działalność gospodarczą:( Nie ukrywam, że jestem w tym totalnie zielony :( Sprawa wygląda tak: jestem studentem, ponadto mam rentę rodzinną (znajomy też jest studentem), czy to daje mi jakieś zniżki w prowadzeniu/założeniu działalności gospodarczej? (chodzi mi o ubezpieczenie i itp). Ile będzie mnie kosztować założenie/prowadzenie działalności gospodarczej?

Koszt założenia działalności będzie zależał od tego, czy będziecie ją prowadzić we dwóch i w jakiej formie (spółki z o.o. są najbezpieczniejsze, ale i najdroższe zarówno w założeniu, jak i w prowadzeniu; spółki jawne też trzeba zgłaszać w sądzie, więc do najtańszych nie należą; przy spółce cywilnej każdy z Was musi wystąpić o wpis do ewidencji, a każdy wpid kosztuje - kiedyś 100 zł sztuka, teraz nie wiem ile) oraz od tego, czy będziecie płatnikami VAT (zgłoszenie na VAT kosztuje około 150 zł).

Dla płatności w ZUS nie ma znaczenia, czy osoba prowadząca działalność jest studentem, ma natomiast znaczenie, czy pobiera rentę rodzinną (jeśli tak, to z działalności płaci tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne, 224,24 zł miesięcznie w tym roku) albo czy to jest pierwsza działalność gospodarcza w karierze tej osoby lub czy poprzednią działalność zlikwidowała co najmniej 60 miesięcy przed rozpoczęciem działalności obecnej (jeśli tak, to składki do końca roku - zgodnie z obecnym stanem wiedzy, co jednak może się zmienić - wyniosą maksymalnie 337,70 zł miesięcznie). Mają też znaczenie ewentualne inne tytuły do ubezpieczeń społecznych, jak umowa o pracę, umowa zlecenia, umowa agencyjna itd. - acz pod pewnymi warunkami. Jeśli osoba prowadząca działalność gospodarczą nie ma renty rodzinnej ani innego poza działalnością tytułu do ubezpieczeń społecznych, a prowadziła już w życiu działalność i nie zlikwidowała jej lub zrobiła to mniej niż 60 miesięcy przed rozpoczęciem nowej działalności, to składki wynoszą na dzień dzisiejszy minimalnie 792,08 zł miesięcznie.

akuma_Nakago: dzięki wielkie :ok:

Ulgi ulgami, ale i tak myślałem, że to mniej wyniesie :( no nic..... pokombinujemy, żeby może to jakość inaczej wprowadzić w życie.

Powrót