Działalność internetowa, gdzie zarejetrować działalność?

• Autor wątku Autor wątku InternetEnterpreneur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

InternetEnterpreneur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

To mój pierwszy wątek, świetne forum!
Tymczasowo mieszkam w Anglii, ale za około rok, może mniej, planuję powrót do Polski. Dlatego, że rozwijam swój mały biznes, dzięki któremu mogę pracować z każdego miejsca na świecie, poprostu jest to działalność internetowa - sprzedaż produktów (niefizycznych, tzn. są to programy do ściągania z internetu), produkty są kupowane głównie w USA i UK, ale ogólnie na całym świecie (rzadko w Polsce). Moje pytanie brzmi: Czy mieszkając w Polsce, mogę mieć zarejestrowaną działalność w UK?

Powyższe pytanie jest dla mnie dość ważne, a teraz mniej ważne:
Czy mógłbym mieszkając w Polsce mieć zarejestrowaną działalność w Dubaju?
To tak na przyszłość, bo musiałbym się jeszcze z tym biznesem rozwinąć, w Dubaju bowiem nie płaci się podatków, ale trzeba mieć tzw. licenję na prowadzenie działalności, która w moim przypadku kosztowałaby coś około 10.000$ rocznie. ...Ale to chyba osobny temat, prosiłbym o odpowiedź na wcześniejsze pytanie: miejsce zamieszkania w Polsce, działalność międzynarodowa, firma w UK.

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
P. Zadwórny

Obrót napewno ponad 100.000zł, bo tyle mam teraz, ale od nowego roku może być więcej, bo wypuszczam swój pierwszy produkt, aktualnie promuję cudze produkty (tzw. Affiliate marketing, gdzie mam ponad 50% od sprzedaży) plus zarabiam jako programista głównie dla klientów z UK.

Mam podobny dylemat,poniewaz otworzenie dzialalnosci samej w sobie w Polsce to samobojstwo.

Dwa wyjscia, choc osobisci skorzystam z drugiego.
Pierwsze self-employed
zasady pewnie znasz, rejestracja opiera sie na wyslaniu SE-1, brak oplat rejestracyjnych, oplata tygodniowa na NI 2-3 GBP, raz w roku zeznanie, kwota wolna od podatku VAT 70.000GBP, kwota wolna od dochodowego do kwietnia 2012 bodjaze 6755 GBP po kwietniu 2012 bedzie 8075GBP. Do 70 tys obrotu nie musisz sie rejestrowac jako platnik VATu, zadnych kas i innych udziwnien.

Opcja druga.
zalozenie spolki LTD, rejestracja 40GBP, brak kapitalu poczatkowego ( w PL chyba 50.000PLN), oplata ksiegowa to od 25GBP/mc, jesli spolka uspiona i i 63GBP jesli czynna.
Adres, jesli go nie masz w UK, moze ci uzyczyc biuro rachunkowe, pierwszy rok 150GBP, poniej 20GBP za rok. Mozesz otowrzyc oddzial spolki w Polsce ale nie musisz.
Nikt ci w PL nie udowodni ze przebywales 183 dni lub wiecej na terenie PL,. do celow podatkowych, zgodnie z umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania-chodzi o podatek dochodowy.

W PL oddziale firmy urzad skarbowy nie moze ci kontrolowac firmy- jest ustawa o swobodzie dzialalnosci gospodarczej

Mozna rowniez, zgodnie z prawem tak wykombinowac, w UK bedziesz placil VAT i dochodowy i wszystko co jest z tym zwiazane, a w PL nawet grosza, chocbys nawet prowadzil sklep stacjonarny.

jerzystek napisał:
...otworzenie dzialalnosci samej w sobie w Polsce to samobojstwo.
Niestety to prawda :rolleyes:

Ja jestem właśnie self-employed, opłaty są śmieszne. Pomysł z LTD to myślę, że dobry pomysł (o ile wiem jest to odpowiednik polskiej sp. Z O.O.)
Tylko nie jest to do końca rozwiązany problem, a jeżeli sprawdzą, że siedzisz w Polsce, a masz firmę w UK? Bo o ile mi wiadomo, żeby prowadzić firmę w UK, trzeba przebywać na terenie UK ponad pół roku w ciągu roku, no chyba że przymykają na to oko, nie wiem jak to wygląda w praktyce.

Możesz mieć działalność w UK mieszkając w Polsce. Ale podatek dochodowy płacisz w miejscu stałego zamieszkania, więc w Polsce. Wyjątek: Prowadzenie działalności w UK jest związane z utrzymywaniem tam zakładu w rozumieniu art. 5 umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między RP a UK. Wtedy zyski wypracowane w ramach tego zakładu opodatkowujesz w UK. Jeżeli w Polsce wybierzesz 19 % Flat Tax, te zyski z UK nie będą miały żadnego wpływu na wysokość podatku w Polsce.

"Prowadzenie działalności w UK jest związane z utrzymywaniem tam zakładu"
...czyli jeśli miałbym w UK pracownika, a mieszkałbym w Polsce to mógłbym legalnie mieć działalność w UK i tam płacić podatki?

Ewentualnie zamiast kombinować, mogę jeszcze rozważyć założenie firmy w Polsce, o ile płaciłbym maksymalnie 22-23% podatku plus ZUS o ile się orientuję około 1000zł (nigdy nie miałem firmy w Polsce, więc nie jestem w tym temacie zorientowany). Jaka opcja byłaby dla mnie najkorzystniejsza w Polsce jeśli chodzi o założenie firmy? KAGWO77, czy mógłbyś pokrótce przybliżyć ten 19% flat tax? Ja poprostu boję się, że podatki w Polsce mnie 'zjedzą', albo z dochodem powyżej 100.000zł/rok będę musiał oddać prawie połowę Państwu.

Jeśli znacie jakieś dobre strony o podatach dla firm, będę wdzięczny.
Dzięki za zainteresowanie tematem :)

Oświadczasz, że wybierasz stawkę 19 % i płacisz bez względu na wysokość dochodów 19 %. Tak robi większość przedsiębiorców. Nie masz wtedy paru ulg podatkowych i nie możesz rozliczać sie razem z małżonkiem, ale przy dochodzie powyżej 100.000 zł rocznie bardziej to Ci się będzie opłacało.

Wysokość składek do ZUS masz tutaj:
http://www.zus.pl/default.asp?id=35
Przez pierwsze 24 miesiące płacisz połowę.

Żeby mieć zakład, nie trzeba mieć pracowników. Wystarczy normalnie wyposażone biuro, w którym mógłbyś pracować i przyjmować klientów. Raczej nie wystarczy wirtualne biuro (wynajęcie skrzynki pocztowej, odbieranie telefonów, przekazywanie poczty).

Dzięki kagwo77,
Ok, czyli płaciłbym 19% podatku plus ZUS w wysokości do 600złotych (czy więcej? Chodzi mi o normalną stawkę, wiem, że przez pierwsze 2 lata jest chyba 50%, jak wspomniałeś). Czy są jeszcze jakieś inne obowiązkowe opłaty? Pytam dla pewności, bo z tego co wiem, płaci się tylko podatek i ZUS, oczywiście pomijając typowe dla firm wydatki, jak prowadzenie księgowości itp.

Moze troche z innej beczki. Jezeli wiekszosc produktow sprzedaje sie w USA i UK to zalozenie "dzialalnosci" w USA poprawi wiarygodnosc firmy. Zabezpieczenie intellectual property rights to nastepny krok na unikniecie problemow z prawem Amerykanskim w przyszlosci.

Dzięki lawusa, tylko ja jestem zdecydowany na powrót do Polski w 2012, a nie mam pojęcia o podatkach w USA ani o zasadach tam panujących. Ja tylko promuję produkty w internecie (Internet marketing / affiliate marketing), a nie mam wpływu na to kto to kupi, poprostu statystyki sprzedaży pokazują że na pierwszym miejscu jest USA.

InternetEnterpreneur napisał:
Tylko nie jest to do końca rozwiązany problem, a jeżeli sprawdzą, że siedzisz w Polsce, a masz firmę w UK? Bo o ile mi wiadomo, żeby prowadzić firmę w UK, trzeba przebywać na terenie UK ponad pół roku w ciągu roku, no chyba że przymykają na to oko, nie wiem jak to wygląda w praktyce.

W Polsce, jesli zarejestrujesz DG np. w domu, to pani ze skarbowki, wchodzi ci jak do siebie- bo kontrola. Poza tym Polska jest dobrym rynkiem zbytu, ale nie jest dobrym miejscem na zalozenie DG.
Swego czasu PwC zrobilo badania gdzie sa najlepsze warunki do prowadzenia biznesu. Na 183 kraje, Polska znalazla sie na 151. Mowi samo za siebie.

Jesli chodzi o SE, ktore juz masz zarejestrowane, to jest to chyba lepsze rozwiazanie w twoim przypadku, niz Ltd. W przypadku oddzialu w Polsce musialbys miec pelna ksiegowosc- koszt 1000-2000 zl.

Najprosciej byloby jakbys napisal list do Inland Revenue, i napisal ze prowadzisz dzialalnosc, firma sie rozwija itp. i w zwiazku ze jest to IT, musisz jezdziac po swiecie, zeby klientom to instalowac itp i ze nie wiesz ile czasu bedziesz przebywal poza UK ( bo masz klientow w Niemczech, Wloszech, Polsce czy USA) w ciagu roku.
Oni ci odpowiedza ze mozesz byc poza UK 12 miesiecy, przy czym mozesz przedluzyc o kolejne 12 miesiecy. Masz wtedy podkladke.
Anglicy lubia jak sie u nich placi podatki i sa bardzo uprzejmi. Swego czasu poszedlem osobiscie do IR, powiedzialem ze chce zalozyc firme, pani dala mi forme i powiedziala ze musze wypelnic i wyslac. Chciala mnie zbyc. Po czy powiedzialem ze chce zalozyc firme w UK, placic podatki w UK, a pracowac na swiecie, zmienilo to postac rzeczy, i zaproszono mnie do pokoju. Przyszedl Pan, wyjasnil co i jak- zodnie z prawem i po krzyku.

Kolejna sprawa, ze w Polsce nikt ci nie udowodni, ile czasu jestes, zawsze mozesz byc tydzien w DE, IT, czy gdziekolwiek indziej.
Jesli chodzi o anglikow, to wiesz ze skanuja paszporty na wjazd i wyjazd- ale nie zawsze. Przejedz sie autobusem, a zobaczysz ze nie zawsze.

Kolejna sprawa, wystarczy ze, raz w miesiacu czy raz na dwa, wpadniesz do UK po ciuchy na jeden dzien, pojdz przy okazji do Staples, kup papier ksero i 3 dlugopisy na firme, wywal do smieci ale fakture masz w reku za 3 GBP.
Wykup serwer i domene w np. heartinternet, nie likwiduj konta w banku i rob czasem operacje np. przez Skrill ( Moneybookers).

Polecam wklep sobie w google : businesslink czy direct.gov, masz kopalnie wiedzy. Jak malo to zadzwon do FinancialRepublic i ci powiedza co mozesz (to polska firma).

Zapomnialem dopisac, ze mozesz tez zakup zrobic przez ebay na fakture nie koniecznie w sklepie.

Nawiazujac do polskiej DG, to pamietaj ze na poczatek na sama rejestracje musisz miec 1000 zl na kase, wnioski, wpisy itp i jeszcze czekac ze 4 tyg na zgody. Za kase fiskalna ci zwroca kase, ale jak wiesz jak to zrobic i tylko do 90% wartosc nie wiecej niz 700zl.
Jesli otwierales SE to wiesz ze dzis zakladasz firme i masz 3 miesiace na rejestracje wg prawa UK. A u nas w kraju....jest jak jest....

Dla US jestes od poczatku potencjalnym zlodziejem, bo tak sie traktuje przedsiebiorcow w PL, a dla IR jestes przyjacielem bo placisz podatki.
Pamietaj ze podatek w UK to 20%, ale kwota wolna od podatku w 2012 bedzie ponad 8tys GBP, w PL masz 19% a kwota wolna to jakies 3tys PLN.

To co wybierzesz zalezy od ciebie.

Aha i jakbys wracal i zalatwial otwarcie DG w PL, to zawsze na 1 Stycznia jakiegokolwiek roku, inaczej bedziesz musial wypelnic PIT i NIP, bo czesc roku pracowales za granica. Jesli bedziesz mial SE w UK, to nie wysylaj nic do US, nawet NIP-3 :)

Co do sprzedazy w USA jezeli masz firme w UK, reguluja to przepisy "Distance selling" na stronach HMRC. Milej lektury kolego:)

Ostatnia edycja:
Dzięki jerzystek! Jestem wdzięczny za Twoją pomoc, nieźle przemyślane :)

Za jakiś czas przejadę się do InlandRevenue i wypytam co i jak, firma w UK to bez wątpienia najlepsze wyjście, w dodatku zarabiając około 100.000zł rocznie w UK jest to zupełnie przeciętna kwota i można prowadzić działalność będąc tylko self-employed, a Polsce moim zdaniem US już może mieć na takiego kogoś oko.
Dzięki jeszcze raz! Jak macie jeszcze coś do dodania to bardzo proszę :)

w UK jestem 5 i pół roku, czas zbierać się do kraju, nie widzę się tutaj szczerze mówiąc :) Tym bardziej, że dziewczyna chce już wracać. Daję sobie jeszcze rok na 'przestawienie' się całkowicie na internet marketing i mogę robić to samo w Polsce za te same pieniądze, więc po co tutaj siedzieć, bo narazie połowa moich zarobków jest ze stałej pracy jako programisty PHP (aplikacje online), a tym też nie chcę się zajmować całe życie, jest to praca wyczerpująca umysłowo. Ty jesteś już tu długo?

Od 2005.

Pytalem dlatego, ze jesli jestes dluzej niz rok pomysl o EEA-1.
Chyba ze juz masz

Dzięki, właśnie nie mam, ale z tego co wiem, to po 5 latach pobytu można starać się o obywatelstwo, a z tego napewno byłoby mnóstwo korzyści. Tylko tak:
- nie wiem czy mogę odrazu starać się o obywatelstwo czy muszę najpierw mieć rezydenta na papierku
- nie jestem zarejestrowany w Home Office, ale przez te 5 i pół roku pobytu tutaj przepracowałem chyba z 2 miesiące w pracy na umowę, tak to zawsze byłem self-employed.
- do jakiej instytucji mam się udać, żeby dowiedzieć się dokładnie o obywatelstwo.

Te informacje moge sobie latwo znalezc w internecie, jest tam wystarczajaco duzo na ten temat. Dzieki za wasza pomoc :)

Powrót