Działalność nierejestrowa, a usługi serwisowe

• Autor wątku Autor wątku rav_007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rav_007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Czy na działalności nierejestrowej mógłbym prowadzić usługi serwisu komputerowego (dojazd do klienta, wykonanie usługi - nie będą to stałe zlecenia dla jednego klienta)?

Pytam gdyż w różnych artykułach wyczytałem że takie usługi mogą być traktowane przez ZUS jako umowy zlecenie, a w takim wypadku zleceniodawca ma obowiązek zgłoszenia mnie do ZUS i odprowadzenia składek - co raczej nie wchodzi w grę w takim biznesie ;)

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie :)

Jeśli działalność, którą będziesz prowadził nie jest działalnością w której konieczne jest bycie aktywnym podatnikiem VAT to nie ma obawy, szczegółów w US bym szukał.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dla potomnych. Kontaktowałem się dzisiaj z Panią z ZUS i dostałem informację, że jeśli usługa nie ma harakteru stałego oraz jeśli nie będzie prowadzona na rzecz obecnego (lub poprzednich) pracodawcy to nie ma potrzeby opłacania składek ZUS :)

rav_007 napisał:
Dla potomnych. ...
Nawet jeśli masz to na piśmie ( w co bardzo wątpię ) to niewielu potomnym to się przyda. Na temat działalności nie będącej działalnością gospodarczą zostało tutaj napisane setki postów, poszukaj, poczytaj.

Powrót