Działalność nierejestrowa - retusz zdjęć

• Autor wątku Autor wątku Pawel43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Jestem aktualnie bezrobotny i zastanawiam się nad małym dorobieniem sobie w postaci świadczenia przez internet usług retuszu zdjęć. Co nieco czytałem w tym temacie i z tego co wiem, wymogiem jest nie przekraczanie dochodu z owej działalności połowy kwoty minimalnego wynagrodzenia, trzeba też oczywiście zapłacić od swoich przychodów podatek. Czy mogę jednak przyjmować te zlecenia ot tak, bez wystawiania faktury czy rachunku, o ile klient tego nie wymaga i czy takie usługi nie podlegają pod umowę o dzieło czy coś takiego?

Pawel43 napisał:
... Co nieco czytałem w tym temacie i z tego co wiem, wymogiem jest nie przekraczanie dochodu z owej działalności połowy kwoty minimalnego wynagrodzenia, trzeba też oczywiście zapłacić od swoich przychodów podatek. ...
Można zauważyć, że tylko "co nieco" :wow:
Limit dotyczy przychodu, a podatek płacisz od dochodu.

Temat wielokrotnie omawiany na FP. na początek poszukaj, poczytaj. Jak czegoś nie zrozumiesz wtedy dopiero pytaj.

Dobra, mea culpa, wiem że przychód i dochód to co innego, po prostu pisałem na szybko. Nie mniej jednak, nie jest to odpowiedź na moje pytanie, które brzmi:
Czy mogę jednak przyjmować te zlecenia ot tak, bez wystawiania faktury czy rachunku, o ile klient tego nie wymaga i czy takie usługi nie podlegają pod umowę o dzieło czy coś takiego?

Pawel43 napisał:
... Nie mniej jednak, nie jest to odpowiedź na moje pytanie, ...
Zatem przeczytaj powyższy post jeszcze raz ale ze zrozumieniem.

Wyszukiwarka wskazała jeden temat z podobnym problemem, ale informacje w nim zawarte raczej są już nieaktualne, bo został zamieszczony w 2013roku, czyli jeszcze przed wprowadzeniem działalności nierejestrowej.

Twoim problemem nie jest retusz, a działalność nie będąca działalnością gospodarczą potocznie zwana działalnością nierejestrowaną.

No dobrze, skoro nie jest to klasyfikowane jako działalność gospodarcza, to czy mogę świadczyć takie usługi bez zawierania żadnych umów cywilnoprawnych?

Powinieneś prowadzić ewidencje lub wystawiać faktury. Inaczej jak udowodnisz kontrolującym że nie przekroczyłeś przychodu ?

Powrót