Działalnośc nierejestrowana.

• Autor wątku Autor wątku Csend
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Csend

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, jeśli zły dział, to proszę o przeniesienie. W tym miesiącu sprzedałem na Allegro za kwotę 2000 zł, więc to ponad 50% pensji minimalnej, i niby jestem zmuszony do założenia działalności. Sęk w tym, że wyprzedałem kilka rzeczy z garażu, więc nie mam po co rejestrować tej działalności, bo już nic więcej nie mam. Co może grozić za brak rejestracji firmy? Dodam, że na codzień pracuję na etacie, a w ten sposób dorobiłem sobie sprzedając niepotrzebne rzeczy. Co w takim wypadku zrobić, może jakiś podatek muszę zapłacić?

Ostatnia edycja:
Działalnością gospodarczą (rejestrowaną lub nierejestrowaną) jest sprzedaż rzeczy kupionych w celu odsprzedaży.

Sprzedaż używanych rzeczy "z garażu" nie jest działalnością gospodarczą - ani rejestrowaną ani nierejestrowaną.

Co do podatku od takiej sprzedaży - to jeśli dana rzecz była w Twoim posiadaniu ponad 6 pełnych miesięcy kalendarzowych przed sprzedażą - to nie ma od tego podatku w ogóle i nie musisz takiej sprzedaży zgłaszać ani rozliczać.
Jeśli daną rzecz kupiłeś krócej niż 6 miesięcy temu - to jej sprzedaż należy zgłosić wpisując cenę sprzedaży jako przychód w rubryce "inne źródła" w rocznym PIT-36. Jeśli posiadasz dowód nabycia - to możesz oczywiście ująć go w kosztach.

Powrót