Działalność nierejestrowana

• Autor wątku Autor wątku xamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xamin

Użytkownik
Odpowiedzi
214
Witam
Mam pytanko odnośnie takowej działalności.
Otóż wykonałem pewnej osobie usługę. Wyceniłem ją na 250zł.
Osoba która zapłaciła - grozi mi teraz sądem, gdyż wg niej nie posiadam działalności i nie odprowadziłem od tego podatku.
Akurat działalności gospodarczej faktycznie nie posiadam.
Czy mam się czego bać? Czy wystarczy, że zapłacę podatek 17% od tej kwoty i mogę być szczęśliwy?

Jaka to była umowa? Jeśli umowa-zlecenie, to na ZLECENIODAWCY ciąży obowiązek odprowadzenia ewentualnych składek na ZUS.
Jeśli zleceniodawca jest przedsiębiorcą, to dodatkowo powinien też pobrać i odprowadzić PIT.

Jeśli to nie zlecenie, to może być wykonane w ramach działalności nierejestrowanej. A stawka podatku to 12%, a nie 17.

Nie była to żadna umowa.

Wykonanie usługi w ramach działalności nierejestrowanej.
Czyli rozumiem, że zapłacę 12% podatku przy złożeniu PiTu i ta osoba mi niczego nie może zarzucić w sądzie gdyby miała taką potrzebę?
Oczywiście to była jedyna taka usługa w tym miesiącu w związku z czym - wyrobiłem się przed limitem 50% minimalnej kwoty.

xamin napisał:
Nie była to żadna umowa.
Oczywiście, że była umowa. Może była ustna, ale była. Nie da się wykonać usługi bez umowy.

Ta osoba może ci zarzucać w sądzie co chce, ale jakie to ma znaczenie? Sądu cywilnego nie interesuje czy i jak się rozliczasz z podatku.
Co najwyżej twój kontrahent mógłby donieść na ciebie do skarbówki. Ale tak jak napisałem - może wtedy sam sobie zrobić kuku.

Oczywiście rozlicz się z podatku w ramach działalności nierejestrowej - twój urząd skarbowy będzie z tym ok.

Działalność nierejestrowa jest świetna, ale ma jeden poważny feler, o którym powinieneś pamiętać. Nie wyłącza ona obowiązków płatnika ZUS przy umowie zlecenia.
Zatem nawet jeśli prowadzisz działalność nierejestrową, to powinieneś zadbać o tytuł do ubezpieczeń - czyli np. umowę o pracę albo stałe zlecenie. Inaczej każdy twój zleceniodawca, nawet osoba prywatna, jest obowiązany do odprowadzenia składek ZUS za ciebie.

W ramach działalności nierejestrowej bez ZUS można wykonywać jedynie umowy o dzieło, prowadzić działalność handlową albo wytwórczą. Natomiast zlecenia = obowiązki w ZUS po stronie zleceniodawcy.

Oj, trochę nie rozumiem.
Czyli co mam zrobić abym nie miał kłopotów? Opłacić 12% podatek i?
Bo nie rozumiem 4 i 5 akapitu.
W 4 akapicie jest wspominka o tytule do ubezpieczeń (?). Czyli rozumiem, że jak w sklepie ktoś mi wykonuje usługę to musi zadbać o tytuł do ubezpieczeń? Bo nie rozumiem tego.
Czy nie muszę się z tego rozliczać o czym wspomniałeś w 4 i 5 punkcie i wystarczy tylko 12% podatku?

Ostatnia edycja:
Ty masz zapłacić 12% i tyle.
ZUS to jest obowiązek zlecającego.

W przykładzie ze sklepem pracownik sklepu wykonuje pracę na rzecz sklepu, a nie Twoją.

Natomiast gdybyś chciał komuś nieprowadzącemu działalności (w tym także prowadzącemu działalność nierejestrową) zlecić np. opiekę nad dzieckiem albo sprzątanie u Ciebie w domu, to już jest to twój zleceniobiorca i na tobie ciąży potencjalnie obowiązek odprowadzenia ZUS za tę osobę.

Dobrze, dziękuję uprzejmie za pomoc i informacje

Powrót