działalność w Polsce ale wykonywana w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku loss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Otworzyłem działalność w Polsce - budowlanka, remonty, ale pojawiło się zlecenie w Niemczech, czy to jakiś problem, czy może ktoś wymagać ode mnie uprawnień czy świadectw - bo słyszałem, że tak. Czy może poprostu mogę wystawić inwestorowi (osoba prywatna) polski rachunek. Z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam.

Nie potrafię odpowiedzieć, ale może po upływie tylu miesięcy możesz pomóc mi, bo mam taki sam problem. Czy można wykonywać prace wykończeniowe w Niemczech, czy nie, jeśli działalność ma się zarejestrowaną w Polsce?

Oczywiście, że polska firma, w tym także firma jednoosobowa, dziająca na zasadzie zgłoszenia działalności gospodarczej w Polsce, może przyjmować i wykonywać zlecenia na terenie Niemiec. Przecież to wynika z podstawowych przepisów Unii Europejskiej, które gwarantują wolność przepływu dóbr i usług. Wolno jej wystawiać faktury za wykonane prace. O zasadach naliczanie lub nienaliczania VAT pisał tu nie będę, bo to zależy od paru informacji o zleceniodawcy i zleceniobiorcy; ale to też nie jest żadnym problemem.

Witam Sław64 Powiem jak to jest w moim przypadku. Zarejestrowałem firmę w Polsce jestem na ryczałcie 5,5% budowlanka. Jestem vatowcem ale nieaktywnym Mam PL przed nipem ale nie rozliczam się z vatu i go nie naliczam. Wystawiam rachunki na inwestora i podatek płacę w Polsce tak jak ZUS - niestety, podatek oczywiście od kwoty przeliczonej na złotówki po kursie z dnia poprzedzającego datę rachunku. Puki co nie miałem kontroli - to nie wiem czy robię coś nie tak. Myślę jednak, że robię wszystko dobrze.
Powodzenia!

Cześć, Loss. Nieaktywny vatowiec - czyli zgłaszałeś VAT-R i VAT-UE, a czy składasz comiesięczne deklaracje - tyle że zerowe?

Nie nie składam żadnych deklaracji, rejestracja VAT była konieczna żeby mieć unijny NIP to znaczy PL z przodu, bez tego nie możesz wystawić rachunku poza Polską, to kosztuje ok. 180 zł, ale to cały związek z Vatem. Przy zgłoszeniu trzeba powiedzieć, że nie chcesz być Vatowcem, a pomogą wypełnić formularz
Pozdrawiam

Hej, Loss. Dzięki za wskazówki. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy czasem wykonujesz usługi w Polsce i automatycznie to też nie jest objęte Vatem, czyli w Polsce też jesteś nieaktywnym Vatowcem? Bo księgowa wypełniła mi formularz w taki sposób, że nie mogę się połapać. Z druku wynika, że jednak trzeba składać jakieś deklaracje.

Witam!
No właśnie na razie nie miałem zleceń w Polsce,cały czas jestem w Niemczech, ale w skarbówce miła Pani mówiła, że nie muszę składać deklaracji, bez znaczenia gdzie wykonuję pracę, jest coś takiego jak vat nieaktywny i już. Co miesiąc płacę tylko podatek dochodowy od wystawionych rachunków na konto skarbówki i to wszystko, żadnych papierów.Zapytaj w informacji podatkowej, numer znajdziesz w goglach, może fachowo wyjaśnią.
Pozdrawiam.

Powrót