działalności w cudzym imieniu na własną rzecz

• Autor wątku Autor wątku fusn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fusn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam za zadanie podać przykład działalności w cudzym imieniu na własną rzecz, nie wchodzi w grę pełnomocnictwo, raczej jakaś konkretna działalność, np. działanie we własnym imieniu na cudzą rzecz to komis.

pół żartem pół serio: wyłudzenie metodą na wnuczka.

Musi to być zgodne z prawem :)

podpowiem pierwsza: istnieje takie pojęcie które wywodzi się z prawa rzymskiego

podpowiedź druga: w Polsce czynności określane tym pojęciem są legalne, ale nieuregulowane w żadnej ustawie.

podpowiedź trzecia: umowy dotyczące tego pojęcia konstruowane są jako podtyp umów zlecenia

czy już wiesz, jakie pojęcie mam na myśli?

Można prosić o kolejną podpowiedź ? :)

podpowiedź czwarta: jest to pojęcie o silnej konotacji religijnej kojarzącej się z wiarą;

podpowiedź piąta: podmiot świadczący takie usługi określany jest słowem bliskoznacznym do słowa spowiednik

Domyślam się tylko, że może chodzić o jakiś rodzaj pośrednictwa?

Może umowa o dzieło?

faktycznie, jest to nietypowy rodzaj pośrednictwa ale nie umowa o dzieło. Zauważ że umowa o dzieło jest umową nazwaną a to zostało wykluczone w podpowiedzi drugiej.

Dlatego, że jest to nietypowy rodzaj tego pośrednictwa a ja dopiero się o tym uczę nie mam pojęcia o jaki chodzi, bardzo proszę o konkretniejszą odpowiedź, ponieważ nie wiem, szukam w internecie a bardzo mi to potrzebne :( Przyszła mi do głowy jeszcze umowa agencyjna ?? lub powiernictwo?

Ostatnia edycja:
powiernictwo, wywodzące się od rzymskiego pojęcia fiducja

To nie jest działanie we własnym imieniu, ale na cudzą rzecz?

kasia567 napisał:
Czyli to powiernictwo?

Nie. Powiernictwo to działanie we własnym imieniu na cudzą rzecz. Natomiast z działaniem w cudzym imieniu na własną rzecz będziemy mieli do czynienia np. w razie pełnomocnictwa udzielonego w celu zabezpieczenia wierzytelności (wierzyciel uzyskuje pełnomocnictwo od dłużnika do działania w imieniu dłużnika, w celu zaspokojenia swojego interesu).

Powrót